• Főoldal
  • Hirek
  • Hamleti kérdés: Talajfertőtleníteni vagy nem talajfertőtleníteni

Hamleti kérdés: Talajfertőtleníteni vagy nem talajfertőtleníteni

Jelen gazdasági tényezők és időjárási körülmények között nagyon sok termelő gondolkodik azon, hogy a napraforgó és a kukorica megérdemi-e egyáltalán talajfertőtlenítést a várható termény- és a talajfertőtlentő árak tükrében.

Jelen gazdasági tényezők és időjárási körülmények között nagyon sok termelő gondolkodik azon, hogy a napraforgó és a kukorica megérdemi-e egyáltalán talajfertőtlenítést a várható termény- és a talajfertőtlentő árak tükrében. A talajlakó kártevők elleni védekezést ennek ellenére sem szabad elhagyni, mert a kártevők által elpusztított fiatal növények már nem fognak termést, árbevételt, jövedelmet hozni. Viszont érdemes átgondolni ezt a növényvédelmi beavatkozást, hogy számunkra a legjobb megoldást válasszuk ki. A kultúrához, a feltételezett kártevőhöz és az adott körülményekhez legjobban illő készítmény megtalálása nem egyszerű feladat.

A készítmény választásánál nagyon sok szempontot vehetünk figyelembe, teljesség igénye nélkül az alábbiak jöhetnek szóba:

·         Kártevő faja, életmódja

·         Hatékonyság

·         Hatásmód

·         Kijuttathatóság

·         Ár, hektárköltség

·         Forgalmi kategória

·         Kiszerelés praktikussága

·         Hasznos talajlakók kímélése

·         Rezisztencia megelőzése, stb…

Kártevő faja, életmódja
Alapvetően meghatározza a szerválasztást. A drótféreg a csírázó magot, rügyecskét, majd a mag feletti szár részt támadja. Ide olyan talajfertőtlenítő szer kell, amely a mag körül, a magárokban marad, csapadék hatására nem mosódik ki, nem gázosodik el. Ilyen a Belem 0,8 MG talajfertőtlenítő.

Hasznos talajlakók kímélése
A kontakt hatású Belem 0,8 MG a mag környezetében, a magárokban marad. A csírázó magok illatára oda vándorló drótférgeket elpusztítja. A sorközben élő földigilisztákat (talaj termőképességét fenntartó egyik legfontosabb élőlény), ugróvillásokat, stb… nem bántja, mivel a hatóanyaggal nem találkoznak. A gázosodó hatóanyagok talaj kapillárisain, pórusain keresztül messzire eljutnak, és válogatás nélkül elpusztítják a kártevőt és a hasznos élő szervezeteket is.

Rezisztencia
Vannak olyan termelők, akik 15-20 éve ugyanazt a készítményt használják. Ez nagyon egyoldalú szelekciós nyomást helyez a kártevőkre. Ez megelőzhető okszerű szerrotációval, a kártevőnek megfelelő szerválasztással.

Forgalmi kategória
A Belem 0,8 MG nem bőr- és szemirritatív, gyakorlatilag szagtalan, és normál felhasználás során teljesen veszélytelen a felhasználóra, ezért szabad forgalmú (III. forgalmi kategória). Ez azt jelenti, hogy bármely termelő plusz adminisztráció nélkül megvásárolhatja.

A Belem 0,8 MG hatékonyan csökkenti a drótféreg fertőzést a napraforgó és a kukorica kultúrákban a vizsgálataink szerint, amelyet a terméseredmények is igazolnak. A károsítók egyedszámának csökkentését a helyes vetésváltással, a kalászos monokultúra kerülésével is segíthetjük.

A termék felhasználóbarát, hiszen egyszerű a kijuttatása (12 kg-os zsák/1 hektár) és nem porosodik. A Belem 0,8 MG talajfertőtlenítőszer használata viszonylag már kis fertőzöttségnél megtérülő befektetés, hiszen 5%-os tőpusztulásnál is a terméstöbblet bőven fedezi a készítmény árát.

Kwizda Agro keverési szolgáltatásának igénybe vételével mikrogranulált starterrel (Pannon Starter Mega) és trichoderma hatóanyagú készítménnyel (Pannon Starter Perfekt) együtt is beszerezhető. A starteres keverékek jelentős termésnövelő hatásának köszönhetően a Belem 0,8 MG talajfertőtlenítőszer megtérülése még biztosabbá válik, míg az eleve starteres kukoricák és napraforgók termésbiztonságához, az egészséges növények arányához pedig a Belem 0,8 MG komponens járul hozzá!

Három az egyben: Belem 0,8 MG + Pannon Starter Perfect keverék a legjobb!


Kapcsolódó diagnózis