• Főoldal
  • Hirek
  • Figyeljük a repceszár-ormányos peterakását és védekezzünk ellene!

Figyeljük a repceszár-ormányos peterakását és védekezzünk ellene!

A tavalyi évjáratban nagyon korai és erős repceszár-ormányos betelepedést mutattak az előrejelzési eszközeink, de sok termelő nem vette komolyan a korai védekezési helyzetet és ők több mázsás termésveszteséget szenvedtek, esetenként anélkül, hogy tudnának róla!

A tavalyi évjáratban nagyon korai és erős repceszár-ormányos betelepedést mutattak az előrejelzési eszközeink, de sok termelő nem vette komolyan a korai védekezési helyzetet és ők több mázsás termésveszteséget szenvedtek, esetenként anélkül, hogy tudnának róla! A repce legelső károsítója pedig kiválóan előre jelezhető. A 10-15 db imágó/nap/csapda vagy 3-5 db imágó/m2 újabb szakirodalmi veszélyességi küszöbértéke (Szeőke, 2015) is mutatja, hogy az egyik, ha nem a legjelentősebb repce kártevőnk! Az északi országrészünkben jellemzőbb nagy repceszár-ormányoshoz hasonlóan és gyakran vele együttesen tél végén-kora tavasszal számíthatunk megjelenésükre és 14-15 fok feletti hőmérsékleten a repce illatát érzékelve telepednek be a repce táblákra, ami idén is nagyon korán, február 2. hetében kezdődött el.

Sárga fogólapos előrejelzés 2023. február 22-én
Sárga fogólapos előrejelzés 2024. február 13-án

Kártétele - a szár bélállományának felélése - sokáig észrevétlen marad, de a hosszantartó károsítás eredményeként a repce biztos és gyakran 20-40 % közvetlen terméskiesést is elszenved és az érési időszakban a meggyengült állomány összerogyása és a gombás felülfertőzésekre való fogékonysága közvetett módon is növeli a termésveszteséget.

Mire érdemes ügyelnünk az idei védekezésben!

  • A repceszár-ormányosok betelepedése a február 5-11-i időszakban, a tartós tavaszias időjárás miatt ország-szerte nagyon korán elkezdődött, viszont a hónap közepétől érkező hidegebb idő miatt mérséklődik és nagy eséllyel várható egy második erőteljesebb betelepedési hullám! Így két védekezésre lesz szükség!
  • A már betelepedett kártevők peterakása várhatóan februárban elkezdődik, ezért az első permetezést napokon belül célszerű elkezdenünk legalább egy piretroidos védekezéssel. Amennyiben a betelepedés nem szünetel és az érési táplálkozás hámozási nyomait látjuk a leveleken, akkor a felszívódó inszekticideknek kedvezőtlen hűvös idő ellenére is jobb a tartamhatású neonikotionid + piretroid kombinációk egyikét választani.
  • Készülni kell a márciusi újabb permetezésre, mert az előző évekhez hasonlóan valószínűleg több hetes, elhúzódó betelepedésre kell számítanunk!
  • A védekezés hatékonyságát elsősorban az előrejelzést, a fogásszámokat figyelembe vevő permetezés időzítéssel és a tartamhatású inszekticid választással tudjuk növelni, a repceszár-ormányosok károsítását gyakorlatilag közel 100 %-osan elháríthatjuk!
  • Amiben továbbra is biztosak lehetünk, hogy a peterakást követő, megcsúszott rovarölő permetezéseknek nincs hatásuk a szár bélállományát felélő, hosszú ideig fejlődő kukacok károsítására.

A Kwizda Agro elsődleges ajánlata a Gazelle Pro (acetamiprid + lambda-cihalotrin) tartamhatású rovarölő szer, amely 14 nap különbséggel kétszer alkalmazható a repceszár-ormányosok rajzásához időzítve, legkésőbb a zöldbimbós állapotban kijuttatva. Hideg időben, tartamhatás nélküli piretroidos védekezéshez a Fentrol CS (gamma-cihalotrin) mikrokapszulázott rovarölő szert javasoljuk, ami szintén kétszer használható a tavaszi károsítók ellen, legkésőbb a sárgabimbós állapotig, illetve a virágzó repcében esti permetezéssel, a méhkímélő technológia előírásait betartva.