A Gazelle 20 SG felhasználási köre bővül!


A Gazelle 20 SG okirata kibővült a következő kultúrákban való felhasználással: szőlő, lucerna – magtermesztés, zöldborsó, zöldbab.

Szőlőben az amerikai szőlőkabóca esetében előrejelzés alapján a fiatal lárvák (L1-L3) ellen kell időzíteni a védekezést. A szőlőmolyok ellen a védekezést szexferomon-csapdás megfigyelés alapján, a tömeges lárvakelés idején kell megkezdeni. A kijuttatás során biztosítani kell a permetnek a lombozat belsejébe történő egyenletes bejutását. A kezelés hatásosságát az időben és szakszerűen elvégzett zöldmunkák (hajtásválogatás, hajtásigazítás, kötözés) jelentősen javítják. Pajzstetvek ellen a lárvarajzás idején kell a kezelést elvégezni. A pettyesszárnyú muslica ellen a védekezést illatcsapdás rajzásmegfigyelés alapján, az imágók megjelenésekor szükséges végrehajtani. Szőlő anyatelepen a szőlő-gyökértetű levéllakó alakja ellen az első kezelést a felmérések alapján, az előző évi kártételi helyzet ismeretében, a szőlő 5–6 leveles állapotában kell végrehajtani és a kártevő folyamatos szaporodása esetén szükség szerint meg kell ismételni. A kezeléseknél a nyári nemzedékek ellen nagyobb permetlé mennyiség felhasználása szükséges. Utolsó kezelés időpontja (fenológiai állapot alapján): érés (BBCH 89).

Vetőmagtermesztésű lucernában a permetezést a lombkártevők (csipkézőbogarak, somkóró-bagolylepke) és a magkártevők (lucernapoloska, lucernabimbó-gubacsszúnyog, lucerna-magdarázs) táblára történő betelepedése idején a kártevők egyedszámának folyamatos megfigyelése alapján kell elvégezni.  Utolsó kezelés időpontja (fenológiai állapot alapján): hüvelyek 50%-a elérte a végleges nagyságot (BBCH 75).

Zöldborsóban a csipkézőbogarak, fésűslábú viráglégy, borsótripsz, akácmoly és borsómoly elleni védekezést a kártevők megjelenésének, betelepedésének és egyedszámának növényvizsgálatra alapozott megfigyelése alapján kell időzíteni. A permetezés a fertőzöttségtől és a rajzás hosszától függően megismételhető. A megfelelő tapadás érdekében a kijuttatás során nedvesítő szer használata szükséges. Utolsó kezelés időpontja (fenológiai állapot alapján): hüvelyek 50%- elérte a végleges nagyságot (BBCH 75).

Zöldbabban a csipkézőbogarak, fésűslábú viráglégy, dohánytripsz, bagolylepkék elleni védekezést előrejelzésre (növényvizsgálat, szexferomon-csapdás megfigyelés és tojáscsomó vizsgálat) alapozva célszerű elvégezni. A permetezés a fertőzöttségtől és a rajzás hosszától függően megismételhető. Utolsó kezelés időpontja (fenológiai állapot alapján): hüvelyek 50%- elérte a végleges nagyságot (BBCH 75).