Görögdinnye - napégés

Görögdinnye - napégés

A globális klímaváltozás hatásai többek között a hőmérséklet emelkedése az aszály és a napfény káros sugarainak fokozódása. A növények életfolyamatainak megfelelő működéséhez optimális környezeti feltételekre van szükség. Ha a környezeti feltételek a növény tűrőképességének minimumát vagy maximumát túllépik, a növény stresszes állapotba kerül, a sejtek károsodnak, a sejtmembránok közötti szállítófolyamatok, cukrok beépülése, energiaellátás menete zavart szenvednek. A Nap káros sugarai (IR, UV-B) is növelik a sejtek hőmérsékletét, ami hősokkot és napégést okozhat a növényeken. Ez kultúrától függően 5-30%-os gazdasági kárt is jelenthet. A görögdinnye fóliás hajtatása esetén a beltartalmi értékek alulmaradnak a szabadföldön termesztettekhez képest. Fóliasátorban a dinnye nem kap elegendő napfényt ahhoz, hogy a cukrok, aromaanyagok és vitaminok harmonikusan legyenek jelen a termésben.  Magyarországon ez a termesztéstechnológia nem jellemző. A hazánkban termesztett görögdinnye fajták nagy fényigényűek, legalább napi 12 óra napfény szükséges a megfelelő termés kineveléséhez. Az intenzív napfény segíti a fruktóz és glükóz beépülését, azonban a túl erős UV-B sugárzás napégés tüneteket idézhet elő a termésen, így rontva annak értékét, piacosságát, eladhatóságát.
A hőmérséklet és a fény káros hatásainak mértékét befolyásolja az állomány fiziológiai állapota, talaj nedvességtartalma, és a tápanyag utánpótlás. A napégés elkerülése érdekében fontos a kalcium utánpótlás, hiszen ez a tápelem felelős a sejtfalak rugalmasságáért és ellenállóságáért.
A kálium szilikát tartalmú készítmények védőréteget képeznek a termésen, így segítenek a napégés- tünetek kialakulásának megelőzésében. Erősítik a szöveteket, növelik azok ellenállóképességét és rugalmasságát.

Kapcsolódó képek

s

Kapcsolódó technológiák

Görögdinnye