Gombaölő szerek
Contans WG
microbiologically
ecological
bio
A hasznos Coniothyrium minitans hiperparazita  gomba spóráit és micéliumait tartalmazza, amely nagy hatékonysággal pusztítja a szklerotínia talajban lévő szkleróciumait.

Szántóföldi kultúrákban (napraforgó, repce,szója, borsó) 2,0 kg/ha. A készítményt napraforgóban és repcében a vetés előtt kell a talaj felszínére kipermetezni, és sekélyen a talajba dolgozni. A készítmény kijuttatható preemergensen is, viszont akkor bemosó csapadék szükséges a hatás kifejtéséhez. Felhasználásának optimális környezeti feltételei a 14–16 °C-os talajhőmérséklet és a 60–70%-os talajnedvesség. Mivel a Coniothyrium gomba a fehérpenész kitartóképleteivel (szklerócium) táplálkozik, nagy fehérpenészjárvány esetén kijuttatása a napraforgótarlóra az áttelelő szkleróciumok gyérítésében is rendkívül hatékony.

Hatásmód
A Contans® egy biológiai gombaölő szer. Tartalmazza a Coniothyrium minitans gombát, ami a természetes talajok mikroszkópikus életközösségének alkotóeleme. Ez a hasznos gomba lebontja a szkleróciumot képző kórokozók szaporító- és kitartóképleteit a talajban, ezzel elősegítve a talajok mikrobiológiai egyensúlyának fenntartását. A talajok természetes Coniothyrium minitans-tartalmának nagy szerepe van a kétszikű növények 4–5 éves visszatérési idővel történő klasszikus termesztésének technológiájában, nélküle a vetésváltás nem működne. A Contans® azokon a területeken nyújt segítséget, ahol káros mértékben elszaporodtak a Sclerotinia sclerotiorum és a Sclerotinia minor szklerociumot képző kórokozók. A Contans® a Coniothyrium minitans-t olyan mennyiségben tartalmazza, hogy alkalmazása néhány hónapon belül visszaállítja a talaj mikrobiológiai egyensúlyát. A gomba által termelt anyagcseretermékek fokozzák a gyökerek növekedését, ezen keresztül a termés mennyiségét. A készítmény alkalmazása laboratóriumi kísérletek alapján kiváltja az szerzett rezisztencia kialakulását, ami növeli a növények ellenálló képességét mind a biotikus, mind az abiotikus tényezőkkel szemben. A Contans® WG biológiai gombaölő szerként van engedélyezve.

Összetevők

  • Coniothyrium minitans gomba
    1x1012db/kg

Formuláció

  • vízben diszpergálódó granulátum  (WG)

Forg. kategória

  • III.

Hatásmód

  • Hiperparazitizmus

Kiszerelés

  • 12 kg-os zsák

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Napraforgó Szklerotínia 1 2 kg/ha nk.* Magképzés 83
Repce Szklerotínia 1 2 kg/ha nk.* További információ: okirat/címke
Szója Szklerotínia 1 2 kg/ha nk.* További információ: okirat/címke
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

Nem keverhető gombaölő hatású talajfertőtlenítő szerekkel.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Igen

Biotermesztésben használható

Igen

Tárolhatóság

2 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Nem jelölésköteles