Gombaölő szerek
Avalon

Almafa varasodás ellen hűvös időben is hatékony gombaölő szer, míg szőlőben biztos védelmet ad szürkepenész ellen.

Almában és körtében a varasodás elleni védekezést előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel szükséges elkezdeni. A kezelést a fertőzési veszélyhelyzettől függően 7–10 naponként javasolt megismételni. A kórokozók számára kedvező környezeti feltételek mellett a nagyobb dózis kijuttatása indokolt.
Szőlőben (bor és csemege) a készítményt szürkepenész ellen a fertőzésre hajlamosító körülmények között megelőző jelleggel a virágzáskor vagy a fürtzáródás előtt közvetlenül javasolt kijuttatni. A kórokozó számára kedvező környezeti feltételek mellett a nagyobb dózis kijuttatása indokolt.

A dózist és a permetlé mennyiségét a lombozat nagyságához, illetve a permetezőgép típusához kell igazítani. Mindig törekedni kell az egyenletes és teljes permetlé fedésre, még a lombozat belsejében is.

A szürkepenész és a varasodás elleni védekezést rezisztencia megelőző technológia alkalmazásával szükséges megvalósítani. A védekezési program keretében az anilinopirimidinek csoportjába tartozó hatóanyagot (FRAC kód: 9) tartalmazó készítményekkel végzett kezelések száma egy vegetációs időszakban nem haladhatja meg szőlőben az egyet, almában és körtében a hármat. A készítménnyel végzett kezelések előtt és után is a kórokozók ellen eltérő hatásmechanizmussal rendelkező hatóanyagokat tartalmazó gombaölő szer kijuttatása szükséges. A más hatásmechanizmusú készítményekkel szerrotációban, alternálva történő kijuttatás szintén javasolható.

Hatásmód

A pirimetanil aminosav- és fehérjeszintézist gátló, kontakt hatóanyag (FRAC kód: 9).

Összetevők

  • 400 g/l pirimetanil

Formuláció

  • szuszpenzió koncentrátum (SC)

Forg. kategória

  • I.

Hatásmód

  • felszívódó

Kiszerelés

  • 5 literes flakon

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Alma, Körte Varasodás 3 1-1,125 l/ha 56 További információ: okirat/címke
Szőlő (borszőlő, csemegeszőlő) Szürkepenész 1 2-2,5 l/ha 21 További információ: okirat/címke

Keverhetőség

Szükség szerint az adott kultúrában engedélyezett növényvédő szerrel, lombtrágyával (pl. Wuxal Boron Plus) általában egy tankkeverékben kijuttatható. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt mindig végezzen keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

szőlő: 5 nap, almatermésűek: 0 nap (száradásig)

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Közepesen veszélyes


Kapcsolódó technológiák

Körte