Uborka - Kálium hiány

Uborka - Kálium hiány

A kálium szerepe
A kálium, a nitrogén és a foszfor mellett, a legfontosabb makroelem, mely a növények fejlődéséhez és a növényélettani folyamatok megfelelő működéséhez elengedhetetlen. A legnagyobb mennyiségben jelen lévő elem a növények szervezetében. Magasabb koncentrációban az intenzív anyagcserét folytató helyeken fordul elő. Hiánytünetei először az idősebb leveleken láthatók. Mozgása a növény szállító-szöveteiben a gyökértől a csúcs felé, akropetálisan és fordítva, bazipetálisan is történik. Szerepe a növényélettani folyamatokban sokrétű. Pótolhatatlan a növény anyagcseréjének zavartalan működéséhez, létfontosságú enzimek aktiválásához valamint a foszforilációs folyamatokhoz. Befolyásolja a sejtszervecskék struktúráját, részt vesz a makromolekulák szintézisében, amelyek a sejtfalak vastagságát határozzák meg (az uborka keményebb, ropogósabb lesz), így hatással van a tárolhatóságra és eltarthatóságra, továbbá növeli a betegségekkel szembeni ellenállóságot. Ha nincs elegendő kálium, a termés kevesebb szénhidrátot, szerves anyagot és fehérjét tartalmaz. Hozzájárul ahhoz, hogy a növény jobban viselje a stresszhelyzeteket, valamint segíti a regenerációt. Részt vesz a szénhidrátok, cukrok, íz-, szín-, és aromaanyagok beépítésében a termésbe, ezzel pozitívan befolyásolja a termés minőségét. Szabályozza a növény vízháztartását, és párologtatását azzal, hogy fontos szerepet tölt be a gázcserenyílások működésében, a turgor és az ozmotikus potenciál fenntartásában, mindezzel segíti az aszálytűrést is. A kálium mennyisége és a növény kálium igénye a vegetáció során változik. Az uborka betakarított termés mennyisége és a termés nagysága függ a hasznosítási céltól, a fajtától és a termesztéstechnológiától, így a kijutatott kálium mennyiséget is ezek alapján kell megtervezni. Megfelelő káliumellátottsággal az uborka termése ropogósabb, ízletesebb, lassabban fonnyad, szebb, eladhatóbb.
Hiánytünetek
Káliumhiány esetén a levelek szélei kezdenek el fakulni, majd száradni. Az erek zöldek maradnak, a nekrotikus, klorotikus foltok a levél szélétől indulva érközökben jelennek meg és a főér felé haladnak.
Káliumhiány okai, megelőzése, kezelése
A terméskötődés utáni időszakban, az első terméskezdemények kialakulásától megnő az uborka kálium és nitrogén igénye. A szedések alatt ajánlott folyamatosan pótolni ezt a két tápelemet. A kezelések száma és ideje függ a hőmérséklettől, a fényviszonyoktól, az uborka fejlettségi állapotától, ezért folyamatosan érdemes figyelni a levelek és hajtások színét, és a növény fejlődésének ütemét. Az esetleges hiánytünetek megelőzésére és kezelésére ajánlott lombtrágyákkal is kiegészíteni a tápoldatozást. A hiánytünetek megjelenése után leggyorsabban a levélen keresztül felvett tápanyagokkal orvosolható a probléma. A lombtrágya kiválasztásánál érdemes figyelembe venni annak tápanyag összetételét, mennyiségét, formulációját (oldat vagy szuszpenzió), és a hatásfokozó adalékanyagok tulajdonságait.

Kapcsolódó képek