Szőlő - Kálium hiány

Szőlő - Kálium hiány

A kálium szerepe
A kálium a növények életfolyamataihoz szükséges, egyik legfontosabb makroelem, mely a legnagyobb koncentrációban van jelen a növényekben. Mennyisége az intenzív anyagcserét folytató helyeken a legnagyobb, míg az idősebb szervekben, levelekben kevesebb. Felvételét befolyásolja többek között a talaj oxigén tartalma. Szállítása a növényen belül gyökértől a hajtások felé és fordítva is történik (akropetálisan és bazipetálisan). A kálium szerepe a növényélettani folyamatokban szerteágazó. Elengedhetetlen elem az anyagcsere folyamatok zavartalan működéséhez, a mitokondriális- és fotofoszforiláció folyamataihoz, és létfontosságú enzimek aktiválásához. Befolyásolja a sejtorganellumok (szervecskék) struktúráját, makromolekulák szintézisében vesz részt, melyek meghatározzák a sejtfalak vastagságát, így hatással van a tárolhatóságra és eltarthatóságra, valamint a betegségekkel szembeni ellenállóság növelésére is. Hiányában a termés kevesebb szénhidrátot, szerves anyagot és fehérjét tartalmaz. Segíti a növényeket a stresszhelyzetek átvészelésében. Mivel hozzájárul a cukrok és szénhidrátok beépítéséhez fokozza a fagytűrést, ami hazánkban igen lényeges tényező, mert a szőlőtermesztés északi határán húzódik az ország. Növeli az aszálytűrést, mert szabályozza a növények vízháztartását és párologtatását azzal, hogy részt vesz a gázcserenyílások záródásában és csukódásában (dikálium-malát), az ozmotikus potenciál és a turgor fenntartásában. A növények kálium tartalma és igénye a vegetáció során változik. A szőlő kálium igénye a termésérés időszakától növekszik meg, ezért a tenyészidőszak második felében fokozottan ügyelni kell a megfelelő kálium utánpótlás biztosítására. Kedvezően hat a bogyóérés alatt a bogyók cukortartalmára és cukor-sav arányára.
Hiánytünetek
Hiányában a levélnyélhez közeli levelek levéllemeze a széleiken sárgulni, majd nekrotizálódni kezd. A levelek erei zöldek maradnak, a foltok a levelek csúcsától és széleitől befelé haladnak. A nekrózis kezdete után a levélszélek sodródnak. A fehér fajták esetében az idősebb levelek feketésbarnára, a vörösek esetében lilára színeződnek. A fürtökön a bogyók aprók maradnak, savanyúak, a tőke fonnyadnak, vízhiányos tüneteket mutatnak. A vesszők beérése romlik, a tőke érzékenyebb lesz a fagyokra, a növény legyengül, ami miatt a kórokozók könnyebben be tudnak hatolni (pl. ESCA), a termés minősége romlik.
Káliumhiány okai, megelőzése, kezelése
Káliummal csekélyen ellátott homoktalajokon, tápanyag antagonizmus (kalcium és kálium vagy kálium és magnézium), túlterhelés, vagy aszály miatt is jelentkezhetnek hiánytünetek. A kálium hasznosulása és felvehetősége szempontjából nem mindegy tehát, hogy milyen a terület alapkőzete és talaja. Előfordulhat az is, hogy már telepítéskor sem történ megfelelően az alaptrágyázás. A kálium hiány megelőzhető gondosan megtervezett tápanyagutánpótlással és az ezt megelőző talajmintavételezéssel és növényvizsgálattal. Vegetációban érdemes lombtrágyákkal is kiegészíteni a tápanyag utánpótlást. A szőlő nagy levelein keresztül könnyen és gyorsan hasznosítja a kijuttatott levéltrágyákat. Hiánytünetek megjelenésekor a leggyorsabb megoldást a probléma orvoslására a lombtrágyával való kezelés jelenti.
A lombtrágya kiválasztásánál mindenképpen érdemes figyelembe venni a hatóanyag mennyiséget és a formulációt (szuszpenzió vagy oldat). A szuszpenziós lombtrágyák előnye, hogy töményen tartalmazzák a tápelemeket, és ár-érték arányban kedvezőbbek. Fontos szempont továbbá figyelembe venni a termék egyéb tulajdonságait, például milyen formában van benne jelen a tápelem (pl. kelatizált), tartalmaz-e tapadásfokozót, pH szabályozót és az újra-nedvesedést elősegítő anyagokat.

Kapcsolódó képek

s

Kapcsolódó technológiák