Szamóca - Kálium hiány

Szamóca - Kálium hiány

A kálium szerepe
A kálium az egyik legfontosabb makroelem, mely a növények életfolyamataihoz elengedhetetlen. A legnagyobb mennyiségben előforduló tápelem a növényi szervezetben. Koncentrációja az intenzív anyagcseréjű helyeken a legnagyobb, az idősebb szervekben, leveleken kisebb. Emiatt hiánytünete először az alsóbb, öregebb leveleken jelentkezik. A gyökerek kálium felvételét befolyásolja a talaj oxigénszintje, a gyökerek szénhidrát tartalma valamint a növény légzése. Akropetálisan (lentről fel) és bazipetálisan (fentről le) is szállítódik a növényben. A kálium igen összetett és változatos szerepet tölt be a növényélettani folyamatokban. Többek között elengedhetetlen a növényi anyagcsere megfelelő működéséhez, az enzimek aktiválásához, és a foszforilációs folyamatokhoz. Makromolekulák szintézisében vesz részt melyek a sejtfalak felépítésében elengedhetetlenek. Emiatt javítja a termés betegségekkel szembeni ellenálóságát, tárolhatóságát és eltarthatóságát. Befolyásolja a sejtszervecskék struktúráját. Hozzájárul a cukrok, íz-, szín -, és aromaanyagok beépüléséhez a termésbe, ezzel javítja a beltartalmi értékeket és a piacosságot. Segíti a növényt a stresszes állapotok utáni regenerációban. Szabályozza a növény vízháztartását és párologtatását oly módon, hogy befolyásolja a légzőnyílások csukódását és záródását, az ozmotikus potenciált és a turgort. A turgor tartja fenn a megfelelő víznyomást a növény szervezetében, a szárakban, levelekben stb. A káliumnak szerepe van a szárszilárdság fenntartásában is, valamint fokozza a fagytűrést.
Hiánytünetek
A kálium hiánytünetek először az idősebb levelek csúcsán és szélein jelentkeznek, amik fakulnak, száradnak. A tünetek a szélektől befelé hatolnak, az erek zöldek maradnak, csak az érközök színeződnek és halnak el.
Káliumhiány okai, megelőzése, kezelése
A káliumhiány megelőzésének elsőlépése a gondosan megtervezett tápanyagutánpótlás. A szamóca só és klórérzékeny, ezért indokolt lehet lombtrágyák alkalmazása a tápanyag utánpótlás során. Nagy tápanyagigényű kultúra, legérzékenyebb időszaka a virágzás és termésérés közötti periódus. A tápelem hiányokra a szamóca igen érzékenyen reagál. Az esetleges hiánytünetek megjelenésekor a leggyorsabban lombtrágyákkal lehet orvosolni a problémát. Megfelelő kálium ellátással a nitrogén hasznosulása is javítható.
A megfelelő lombtrágya kiválasztásánál fontos szempont figyelembe venni annak hatóanyag tartalmát, formulációját – oldat vagy szuszpenzió, valamint egyéb tulajdonságait a hatásfokozók tekintetében.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Szamóca