Gyomirtó szerek
Pendum 330 EC

Nagyon sok kultúrában felhasználható alap gyomirtó szer.

Kalászosokban (őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, rozs, tritikálé) vetés után, kelés előtt preemergensen, vagy a kultúrnövény kelése után a bokrosodás kezdetéig poszt-emergensen kell a készítményt kijuttatni.
Rizsben a kultúrnövény kelése után annak 1–2 leveles állapotában, vagy preemergensen a vetést követő 3 napon belül kell kijuttatni. A preemergens alkalmazás esetén fontos, hogy a rizs vetése egyenletesen 2–3 cm mélységre történjen. A kezelést vízmentes területen kell elvégezni, a táblán pangó vízfoltok sem lehetnek, mert a levegő hiánya és a herbicid együttesen a rizs csírázását gátolhatják.
Kukoricában (takarmány, vetőmag, csemege) a kultúrnövény vetése után, kelése előtt preemergensen, vagy korai posztemergensen lehet a készítményt felhasználni. Preemergens kijuttatás esetén a kukorica legalább 3–4 cm mélyre történő vetése után, 4,0–5,0 l/ha dózisban kell alkalmazni. A kukorica kelése után annak szögcsíra- 4 leveles fejlettségéig, a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények szikleveles állapotában önmagában 4,0 l/ha dózisban kell alkalmazni. A készítmény csemegekukoricában, vetőmag előállításban történő alkalmazása a fajtatulajdonos előzetes hozzájárulásával történhet.
Napraforgóban preemergensen a vetést követő 3 napon belül, vagy 1–2 cm mélyen a talajba dolgozva kell alkalmazni a készítményt.
Zöldborsóban, száraz borsóban, lóbabban preemergensen, a vetést követő 4–5 napon belül kell a kezelést elvégezni.
Szójában preemergensen, a vetést követő 2–3 napon belül, vagy a vetés előtt sekélyen, 1–2 cm mélyen a talajba dolgozva kell alkalmazni a készítményt.
Dohányban palántázás előtt (pre-planting) a talajra permetezve, vagy 2–4 cm mélyen a talajba dolgozva. Kacsgátlásra a kezelést a tengelyvirág megjelenésekor, legkésőbb a virágzás kezdetén, tetejezést követően, a kacsok 1–3 cm-es fejlettsége mellett kell elvégezni. Dohánytövenként 10–20 ml 1,5%-os permetlé koncentrációjú szermennyiség szükséges. Fontos a dohányszár egyenletes, permetlével való fedése, a tövétől a tetejéig.
Lucernában arankairtásra egy évesnél idősebb állományban kora tavasszal, a lucerna nyugalmi állapotában kell kijuttatni a készítményt.
Vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma kultúrákban preemergensen, a dug- és magtermő anyahagyma kiültetése után azonnal, magvetés esetén a vetést követő 3 napon belül kell a készítményt kipermetezni. Fontos az egyenletes, 3 cm mély vetésmélység. Étkezésre termesztett zöldhagyma gyomirtására nem használható.
Zeller esetében a palántázás előtt 8–10 nappal kell kipermetezni a készítményt.
Paradicsom, paprika (pre-planting) palánták kiültetése előtt 8–10 nappal kell kijuttatni a készítményt.
Káposzta, kelkáposzta, bimbóskel, karfiol, karalábé (pre-planting) kultúrnövények palántáinak kiültetése előtt 8–10 nappal kell kipermetezni a készítményt. A palántázás során ügyelni kell arra, hogy a Sharpennal kezelt legfelső talajréteget ne sodorjuk a palánta gyökeréhez. Száraz időjárás esetén a sekély, 1–2 cm mély talajba dolgozás a hatékonyságot növeli.
Burgonyában preemergensen, a végleges bakhátak kialakítása után kell a készítményt kipermetezni, amíg a burgonya csírái 3–4 cm-rel a talajfelszín alatt vannak.
Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya), csonthéjasok (kajszi, őszibarack, cseresznye, meggy, szilva, ringló) esetében kora tavasszal, jól elmunkált, gyommentes, apró-morzsás talajfelszínre kell kipermetezni a készítményt, száraz időjárás esetén a sekély, 1–2 cm-es bedolgozás a hatékonyságot növeli.
Bogyósgyümölcsűek (ribiszke, köszméte, josta, málna, áfonya, szeder, szamóca) kultúrákban kora tavas szal, gyom- és növényi maradványoktól mentes, jól elmunkált talajfelszínre kell kijuttatni a készítményt. Szamócában a kezelést kora tavasszal, a kultúrnövény nyugalmi állapotában kell elvégezni.
Szőlőben (bor és csemege) a készítményt kora tavasszal, a szőlő fakadása előtt, jól elmunkált, apró-morzsás talajfelszínre kell kijuttatni.
Fűszer- és gyógynövények (kömény, édeskömény, kapor, ánizs, angelika, lestyán, koriander, ligetszépe, sáfrányos szeklice) kultúrákban preemergensen vetés után, kelés előtt kell kipermetezni a készítményt.
Dísznövények (tulipán, nárcisz) esetében a kezeléseket a hagymák nyugalmi időszakában kell elvégezni, fontos, hogy a hagymákat 3–4 cm aprómorzsás földréteg takarja.
Erdészet (faiskola, kosárfűz, fagyalfélék, díszcserjék, fenyőfélék, Juniperus) kultúrákban a kezelést fakadás előtt, nyugalmi állapotban, a gyomnövények megjelenése előtt kell elvégezni.

A készítmény elsősorban a magról kelő egyszikűek és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény ellen hatékony. Az évelőket, valamint a fészkesvirágzatúak, keresztesek, burgonyafélék, mályvafélék családjába tartozó gyomnövényeket nem irtja. A szer üvegházban, valamint fólia alatti területeken nem alkalmazható! Laza talajokon az alacsonyabb, szerves anyagban gazdagabb, kötöttebb talajokon a magasabb dózisok alkalmazása javasolt.

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható!

Hatásmód

A pendimetalin hatóanyag a HRAC „K” herbicidcsoporton belül a dinitroanilinek hatóanyagcsoportba tartozik.

„A Pendum 330 EC gyomirtó permetezőszer azonos a 04.2/1213-1/2013. NÉBIH számon engedélyezett Sharpen 330 EC gyomirtó permetezőszerrel.”

Összetevők

  • 330 g/l pendimetalin

Formuláció

  • emulzióképző koncentrátum (EC)

Forg. kategória

  • III.

Hatásmód

  • felszívódó

Kiszerelés

  • 10 literes kanna

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Őszi búza, Őszi árpa, Tavaszi árpa, Rozs, Tritikálé Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-6 l/ha nk.* Vetés - Bokrosodás kezdete 0 - 21
Napraforgó Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-5 l/ha nk.* Vetés - Kelés 0 - 8
Fejes káposzta, Kelkáposzta, Bimbóskel, Karfiol, Karalábé Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Kukorica (takarmány, vetőmag, csemege) Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-5 l/ha 90 Vetés - 4 leveles állapot 0 - 14
Szója Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-5 l/ha nk.* Vetés - Kelés 0 - 8
Borsó (zöld, száraz) Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-5 l/ha nk* További információ: okirat/címke
Rizs Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-5 l/ha nk* További információ: okirat/címke
Dohány Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-5 l/ha nk* További információ: okirat/címke
Dohány Kacsgátlás 1 1,5 % nk* További információ: okirat/címke
Lucerna (1 évesnél idősebb) Aranka 1 8-10 l/ha nk* További információ: okirat/címke
Vöröshagyma (kivéve zöldhagyma) Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3-4 l/ha 56 További információ: okirat/címke
Fokhagyma, Póréhagyma Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3-4 l/ha 56 További információ: okirat/címke
Zeller Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-5 l/ha 60 További információ: okirat/címke
Paradicsom, Fűszerpaprika Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Burgonya Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Alma, Körte, Birs, Naspolya Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Kajszi, Őszibarack, Cseresznye, Meggy, Szilva, Ringló Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Ribiszke, Köszméte, Josta, Málna, Áfonya, Szeder, Szamóca Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Szőlő (borszőlő, csemegeszőlő) Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Kömény, Kapor, Ánizs, Angelika, Lestyán, Koriander, Ligetszépe, Sáfrányos szeklice Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Dísznövények, Tulipán, Nárcisz Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Erdészet Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 4-5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

Az adott kultúrában engedélyezett, ugyanakkor felhasználható gyomirtó szerrel kombinálható. Változó körülmények miatt végezzen keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Tűzveszélyes folyadék (3. kategória)

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyes

Gyom fajta Kezelési időzítés Hatékonyság
Disznóparéj-félék (Amaranthus spp.) Poszt, Pre, Vetés előtt
Egynyári szélfű   (Mercurialis annua) Poszt, Pre, Vetés előtt
Fakó muhar (Setaria glauca) Poszt, Pre, Vetés előtt
Kakaslábfű (Echinochloa crus-galli) Poszt, Pre, Vetés előtt
Gombvirág   (Galinsoga parviflora) Poszt, Pre, Vetés előtt
Libatop-félék (Chenopodium spp.) Poszt, Pre, Vetés előtt
Mezei árvácska   (Viola arvensis) Poszt, Pre, Vetés előtt
Pirók ujjasmuhar (Digitaria sanguinalis) Poszt, Pre, Vetés előtt
Ragadós muhar   (Setaria verticillata) Poszt, Pre, Vetés előtt
Veronika-félék (Veronica spp.) Poszt, Pre, Vetés előtt
Zöld muhar (Setaria viridis) Poszt, Pre, Vetés előtt

Kapcsolódó technológiák

Őszi árpa
Tavaszi árpa
Rozs
Tritikálé
Fejes káposzta
Kelkáposzta
Bimbóskel
Karfiol
Karalábé
Borsó
Rizs
Dohány
Lucerna
Vöröshagyma
Fokhagyma
Póréhagyma
Zeller
Paradicsom
Fűszerpaprika
Burgonya
Körte
Birs
Naspolya
Kajszi
Őszibarack
Cseresznye
Meggy
Szilva
Ringló
Ribiszke
Köszméte
Josta
Málna
Áfonya
Szeder
Szamóca
Kömény
Kapor
Ánizs
Angelika
Lestyán
Koriander
Ligetszépe
Sáfrányos szeklice
Dísznövények
Tulipán
Nárcisz
Erdészet