Paradicsom – napégés és bogyórepedés

Paradicsom – napégés és bogyórepedés

A változó, szélsőséges időjárási viszonyok termesztett növényeinkre is hatással vannak. Megnövekedett a káros sugarak intenzitása, a nyári hónapokban emellett gyakori az aszály és a magas hőmérséklet. Legtöbb esetben ezek a tényezők együtt jelentkeznek, ami a növény szempontjából stressze állapotokat idézhet elő. A növények optimális környezeti feltételei bizonyos határokon belül mozognak. Ha a környezeti hatások (napfény, hőmérséklet, csapadék) ezen minimum és maximum értékeken túl haladnak a növény biológiai, élettani folyamataiban zavar keletkezik, például a fotoszintézis nem működik megfelelően vagy a tápanyagok és víz felévétele akadályozott. A magas hőmérséklet hősokkot okozhat, a magas UV-B sugárzás pedig napégést idézhet elő. A károk mértéke kultúrától függően 5-30%-os lehet. A víz jelenléte fontos szerepet játszik ezen stresszhelyzetek elkerülésében. Fontos tehát, hogy rendelkezésre álljon a növény számára felvehető víz. A növény vízháztartásának megfelelő működésével képes hűteni magát a növény, valamint szabályozni párologtatását. A megfelelő tápanyag utánpótlás szintén kulcsfontosságú az említett stresszes állapotok megelőzésében. A tápelemek közül a kalcium és kálium szerepe emelendő ki. A kalcium felelős a sejtfalak rugalmasságáért és vastagságáért, ellenálóságáért, míg a kálium részt vesz a párologtatás szabályozásában, a stressz helyzetek utáni regenerációban, a termés minőségi tényezőinek kialakításában. A kálium továbbá több, mint negyven enzimet aktivál, funkciójában más kationokkal nem helyettesíthető. Részt vesz a sejtfalak képződésében is. Káliumhiányos növények kevésbé ellenálók a betegségekkel szemben. Megfelelő kálium ellátottság esetén a lombozat is fejlettebb, ami árnyékoló hatásával segít a napégés elkerülésében.
A bogyórepedés kialakulása több tényező függvénye. Okozhatja a túl vizes talaj, de legtöbb esetben a vízellátás és a hőmérséklet extrém ingadozása váltja ki. A talaj gyors víztartalom változása, például egy intenzíven lezúduló csapadék száraz időszak után, majd az ezt követő magas hőmérséklet miatt repedhetnek ki a paradicsombogyók. A repedésre való hajlam fajtánként eltér, bőrszövet/termésfal vastagságtól függően.
A nap káros sugarai háló kifeszítésével tompíthatók. A paradicsom napégéséről a termésen látható kifehéredett, égett foltok árulkodnak. A bőrszövet elhal, papírszerűvé válik.  Kálium szilikát tartalmú készítmények erősítik a sejtfalakat, védik a paradicsomot a nap káros sugaraitól, kijuttatásukkal megelőzhető vagy mérsékelhető a napégés és bogyórepedés.

Kapcsolódó képek

s

Kapcsolódó technológiák

Paradicsom