Paradicsom - Kálium hiány

Paradicsom - Kálium hiány

A kálium szerepe
A kálium a három fő makroelem egyike (N, P, K), melyek létfontosságúak a növényélettani folyamatok megfelelő működéséhez. A növényben a legnagyobb koncentrációan jelen lévő elem, a növényen belül pedig az intenzív anyagcserét folytató szervek tartalmazzák a legtöbb káliumot. Ezért van az, hogy hiánytünetei először az idős leveleken jelentkeznek, ahol a kálium kisebb mértékben van jelen. A gyökerek kálium felvételét befolyásolja a talaj oxigén szintje, a légzés és a szénhidráttartalma. A kálium akropetálisan (a csúcs felé) és bazipetálisan (a gyökerek felé) is mozog a növény szállítórendszerében. A növény élettani folyamataiban igen széleskörű, sokoldalú szerepet tölt be. Részt vesz az anyagcsere folyamatok szabályozásában, enzimek aktiválásában, térszerkezetük alakításában, a foszforiációs folyamatok működésében. Serkenti a makromolekulák szintézisését, melyek a sejtfalak felépítésében vesznek részt, hatással van a sejtorganellumok struktúrájának alakulására, segíti a tárolhatóságot, eltarthatóságot. Növeli a betegségekkel szembeni ellenállóképességet. Hozzájárul a stresszhelyzetek utáni mielőbbi regenerációhoz. Szabályozza a növény vízháztartását, párologtatását, mert befolyásolja a turgort és az ozmotikus potenciált valamint a sztómák (légzőnyílások) nyitódását és csukódását. Részt vesz a szín-, íz- és aromaanyagok beépítésében a termésbe, ezzel javítja a piacosságát, eladhatóságát. A káliumot a növények viszonylag kis konventrációjú oldatokból is képesek jól hasznosítani.
Hiánytünetek
Hiánytünetei először az idősebb leveleken jelentkeznek, a levélcsúcs és levélszél kezd sárgulni, száradni. A tünetek a levélnyél felé haladnak, az erek zöldek maradnak, csak az érközök színeződnek és halnak el.

Káliumhiány okai, megelőzése, kezelése
A paradicsom kálium igénye a termésérésig folyamatosan növekszik. Ennek kielégítésére érdemes lombon keresztüli kálium utánpótlást is biztosítani. Kiültetéstől el lehet kezdeni a lombtrágyás kiegészítő utánpótlást a növényvédelmi kezelésekkel egymenetben. Különösen fontos a kálium utánpótlása az érés időszakában, hiszen a kálium hatással van a beltartalmi értékek alakulására, a színeződésre, tárolhatóságra, piacosságra.
Lombtrágyákkal gyorsan orvosolhatók a tápelem hiánytünetek, mivel a növény gyorsabban képes hasznosítani a levélen keresztül bejutott tápelemeket. A megfelelő lombtrágya megválasztásánál érdemes tájékozódni a termék hatóanyag tartalmáról, formulációjáról (szuszpenzió vagy oldat), illetve arról, hogy tartalmaz-e egyéb hatásfokozó adalékanyagokat melyek segítik a tápelemek hasznosulását, és bejutását a növénybe.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Paradicsom