Paprika - pollenképzés javítása

Paprika - pollenképzés javítása

A növényi és állati szervezetek fehérjékből épülnek fel, melyek építő kövei az aminosavak. Az aminosavak létfontosságú szerves vegyületek, melyek elengedhetetlenek az élet fejlődéséhez, a növények, és állatok minden sejtjének felépítéséhez szükségesek. A növényi részek aminosavtartalmának fele a kloroplasztiszokban képződik. Felépítésükben aminocsoportok (-NH2), karboxilcsoportok (-COOH), valamint rájuk jellemző oldalláncok vesznek részt. A molekulák szénből, hidrogénből, oxigénből és a nitrogénből épülnek fel.
A pollen, másnéven virágpor, a zárvatermő növények szaporodásában játszik szerepet. A virágok hím ivartájának portokjában elhelyezkedő pollenzsákban (mikrosporangium) képződnek.  Minden pollenszem tartalmaz generatív és vegetatív sejteket. A vegetatív mag fejleszti a pollentömlőt, a generatív két hímivarsejtet tartalmaz. A paprika vegetatív fázisból generatívba való átmenete genetikailag determinált tulajdonság. A virágzás csak bizonyos életciklusban, környezeti és hormonális hatások, változások által indukálva indul meg. A generatív szervek a virág és részei, azaz a porzó, termő, bibe, magház, portok, szirom és csészelevelek. A paprika virágjai az ágvillákban fejlődnek egyesével (bár látszólag csoportosan álnak). A virágok váltivarúak, egylakiak, és öntermékenyülők. A termékenyülés először a főhajtásokon megy végbe, majd a mellékhajtásokon folytatódik. Tápanyagokkal némiképp befolyásolható a generatív szervek kialakulása és megfelelő működése. A foszfor segíti a generatív szervek fejlődését, a bór elengedhetetlen a pollentömlő növekedéséhez, a kalcium pedig fenntartja a pollentömlő határhártyájának integritását. A bibében koncentrálódó különböző anyagok szintén befolyásolják a pollentömlő növekedését. A terméskötődés során bonyolult élettani folyamatok mennek végbe a növényben fiziológiai és hormonális szinteken egyaránt.
A pollenképzés és a pollen fiziológiai állapota javítható, ha a virágzás kezdetén, virágzáskor segítjük a növény életfolyamatait. Természetes aminosavat kijuttatva a generatív fejlődési folyamatok biztosabban mennek végbe a pollenképzés javul, a megtermékenyülés és terméskötődés biztosabb lesz. Az aminosavak segítik továbbá a növényeket a stresszállapotok túlvészelésében.

Kapcsolódó képek

s

Kapcsolódó technológiák

Paprika