Őszibarack tafrina

Őszibarack tafrina

A kórokozót 1862-ben írták le először, hazánkban már az 1930-as években súlyos betegségként tartották számon. A Taphrina nemzetségbe 23 fajt írtak le, ezek közül a Taphrina deformans a legismertebb és a legjelentősebb, mely elsősorban őszibarackon károsít. Súlyok károkat, hűvös, csapadékos időjárás mellett okoz. Az őszibarack fajták fogékonysága eltérő. Elsősorban őszibarackon fordul elő, ritkán mandulán és szilván.
A betegség neve: Az őszibarack tafrinás betegsége
A kórokozó tudományos neve: Taphrina deformans (Berk.) Tul.
Exoaszkuszos gomba. Az exoaszkuszokban lévő aszkospórákon aszkokonídiumok is fejlődnek, melyeken újabb aszkokonídiumok jelennek meg.
Fertőzési forrás: Vesszők és vázágak, rügyek.
Betegség leírása, tünetek
A levéllemez vagy az egész levél deformálódik, megnagyobbodik, a levelek ráncosodnak, fodrosodnak. Színük sárgászöld, sárgásbarna majd pirosas lesz, felületük az exoaszkuszok miatt deres hatású. A beteg levelek egy része később lehullik a fáról. A fodros levelek hasonlítanak a levéltetvek szívogatásának kártételére, azzal a különbséggel, hogy ekkor a levelek nem nagyobbodnak meg és a levél fonákán láthatók a levéltetvek illetve mézharmat. A hajtásokon sárgásbarna, sárgászöld egyenletlen felületű, deres megvastagodás figyelhető meg, később meggörbül. Hasonló tünetek láthatók a vesszőkön is. A gyümölcs felületén kisebb nagyobb dudorok képződnek, melyek a termés alapszínénél világosabbak. A dudorok felületén a gyümölcs nem szőrözött, ellenben exoaszkuszos és deres. A dudorok alatti szövetrészek barnák.
Kórokozó terjedése, a betegség kialakulásának feltételei
A gomba a rügypikkelyek között és a vesszők felületén vészeli át a telet. Fertőzésnek kedvez a csapadékos, ködös, hideg időjárás és a 4-14°C fok. Tavasszal a konídiumok megfertőzik a hajtó rügyeket, leveleket. A fejlődő aszkokonídiumoknak nedvesség és 19°C fok alatti hőmérséklet szükséges. A kórokozó legalább két, esetenként több évig is fertőzőképes. Meleg, száraz időben a gomba nem fertőz, a fák rügypattanástól terméskötődésig veszélyeztetettebbek.
Védekezés
Ajánlott elvégezni az őszi, téli lemosó permetezéseket, valamint rügypattanás előtt réz tartalmú szereket javasolt kijuttatni. Egérfül állapotban végzett korai védekezés kulcsfontosságú, majd be kell iktatni a védekezést rózsaszínbimbós állapotban majd virágzás végén, és terméskötődéskor. Engedélyezett hatóanyagok: kaptán, réz-hidroxid, tribázikus réz-szulfát, réz-hidroxid, tebukonazol, fluorpiram. A kezelések alkalmával figyelembe kell venni az őszibarack zöld részeinek rézérzékenységét!

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák