Őszibarack - barackmoly

Őszibarack - barackmoly

A barackmoly, vagy barackrágó sarlósmoly (Anarsia lineatella), hazánkban őshonos és az egész világon gyakori kozmopolita faj. Tápnövényei elsősorban az őszi és kajszibarack, de előfordulhat mandulán, cseresznyén, meggyen és szilván is. Tömeges elszaporodása esetén súlyos károkat okozhat. A 2-3 cm-es hajtások elpusztításával a következő évi termést mennyiségét is csökkentik. Őszibarackban a nyári nemzedék hernyói akár 80%-os kárt is okozhatnak a gyümölcsökön. A valódi lepkék (Glossata) alrendjén belül a sarlós ajkú molyfélék családjába (Gelechiidae) tartozik.


Alaktan
A kifejlett állat 6-7 mm hosszú, szárnyainak feszttávolsága 11-14 mm. Alapszíne szürke, szárnyát hosszanti sötét sávok mintázzák. Hátulsó szárnya szélesebb, világos színű, sötét sávok nincsenek rajta. Tojásaik eleinte csontfehérek, majd sárgák, hengeres alakúak, 0,4-05 mm nagyságúak. A frissen kikelt lárva fehér kissé rózsaszín árnyalattal, a kifejlett hernyó húsvörös színű, 8-10 mm hosszú. Szelvényeinek köze sárga, amitől olyan, mintha harántcsíkolt lenne. Feje és nyakpajzsa fekete. A keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly hernyóitól a kitinizált farfésűje alapján lehet megkülönböztetni. A barackmoly esetében ez 4-6 tüskéből áll, melynek közül a középső vége kéthegyű és elágazó. A másik két faj középső tüskéi nem ágaznak el. Bábjaik sötét, vörösesbarnák, a károsított növényeken találhatóak laza selyemszálak között.
Kárképe
Károsításuk a hajtásokon és a gyümölcsön jelenik meg. Kora tavasszal az áttelelt hernyók berágnak a fakadó rügyekbe, és kirágják a hajtások belsejét, emiatt a hajtások hervadnak, barnulnak, majd elpusztulnak. A nyár elején kikelő első hernyónemzedék a hajtásvégeket és a gyümölcsöt károsítja. A hajtásokban 5-10 cm-es járatot rágnak, ennek következtében a hajtás hervad és mézgafolyás látható. A nyár folyamán a gyümölcsben táplálkoznak. A gyümölcs magjáig rágnak be a hernyók, jelenlétüket ürülék és mézgafolyás jelzi. Behatolásuk helye a kocsánynál vagy két gyümölcs találkozásánál látható. Hámozgatás és szövedék sem tapasztalható kártételük nyomán ellentétben a sodrómolyok károsításával. A behatolás helyei utat nyitnak a kórokozóknak, például a moníliának. Ősszel, mikor a gyümölcs már lekerült a fákról, a hernyók a kéreg alá rágnak be. Jelenlétükről kidudorodások és szövedékkel kevert ürülék árulkodik.
Életmódja
Magyarországon 3 vagy 4 nemzedéke (részleges) fejlődik ki évente. Hernyója telel át védett helyeken. Tavasszal, rügyfakadás idején bújnak elő és kezdik meg károsításukat a rügyekbe és hajtásokba való berágással. Fejlődésük során táplálkozásukkal 3-5 hajtás pusztítanak el. Az áttelelt hernyók április vége felé bábozódnak be a kéregrepedésekben. A bábállapot 12-20 napig tart. A bábból kikelő első nemzedék imágói május végétől rajzanak az alkonyati órákban, nappal a levelek között húzódnak meg. A megtermékenyített nőstény egyedek egyesével a fiatal gyümölcsökre vagy hajtásvégekre helyezik petéiket. A peték fejlődési üteme a hőmérséklet emelkedésével csökken (20 °C 9-11 nap, 25-28 °C 5-8 nap). A kikelő hernyók fejlődése körülbelül 40-52 napig tart, a hajtásokban lassabban fejlődnek, mint a gyümölcsben. A második nemzedék júliusban a harmadik augusztusban rajzik. A nyári nemzedékek jelenléte és fejlődése a vegetáció során összefolyik. Az utolsó nemzedék hernyói vonulnak telelőre védett helyet keresve.
Védekezés
Az imágók rajzása fénycsapdával a hímeké feromoncsapdával is jól nyomon követhető. Természetes ellenségei közül legjelentősebb parazitoidja a Paralytomastix varicornis fürkészdarázs faj, mely a hernyók jelentős részét képes parazitálni, de rajta kívül még számos gyilkosfürkész faj parazitálhatja. Természetes ellenségei továbbá egyes fürkészlegyek, ragadozó fátyolkák, katicák. A fonnyadó ágvégeket ajánlott eltávolítani és megsemmisíteni. Természetes ellenségeik felszaporodásának elősegítése. Feromoncsapdás megfigyelésekre alapozott védekezések beiktatása. A védekezést kora tavasszal az áttelelt hernyók ellen érdemes megkezdeni, majd a tojásrakás idejére is időzíteni egy kezelést. Hatékony biológiai védelmet jelent a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki baktérium faj, melyet az első-második lárvastádiumú hernyók ellen ajánlott alkalmazni. Engedélyezett hatóanyag az emamektin benzoát.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák