Egyéb szerek
Metarex Inov

Csalogató anyagot is tartalmazó granulált csigaölő szer.

Amennyiben a növényállományban erős fertőzés tapasztalható, ismételt kezelés javasolt. Szőlő, bogyós gyümölcsűek és szamóca esetében a gyümölcsöket nem védi a kezelés.
A kezelés/kezelések nem nyújtanak védelmet röviddel a betakarítás előtt a következő kultúrákban: cukorrépa, karalábé, karórépa, cékla, karfiol, brokkoli, fejes káposzta, bimbóskel, saláta, spenót, zöld fűszernövények, hüvelyesek, articsóka.
Csak nagy kártételi veszély esetén alkalmazzuk cukorrépa, takarmányrépa, olajos magvak, búza, kukorica és csemegekukorica vetésekor.
A növények kezelés okozta károsodásáért a felhasználót terheli a felelősség. A megelőzés érdekében a következő felhasználásokra előzetes próbát kell végezni, hogy a helyi körülmények kezelése, cukorrépa, takarmányrépa, karalábé, karórépa, cékla, olajos magvak, búza, kukorica és csemegekukorica kezelése vetéskor.
A rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében lehetőleg más rezisztencia csoportba tartozó hatóanyagot tartalmazó szerrel felváltva használjuk.
A csigák a csalétek elfogyasztása után mozgásképtelenné válnak, majd elpusztulnak.
A kártételi veszélyt közvetlenül megfigyeléssel és közvetett módon csapdázással becsülhetjük fel. A csapdázáshoz használhatunk külön erre a célra kifejlesztett fóliát vagy speciális csigacsapdát, ezeket az eszközöket este kell kihelyezni és másnap korán reggel kell kiértékelni a fogást. A kártételi veszély felmérését végezzük folyamatosan a vetés előtti időszaktól és kövessük végig a növény legérzékenyebb fejlődési állapotait.

Kijuttatás módja: Erős kártevő aktivitás esetén a teljes ajánlott mennyiség felhasználása javasolt. Teljes felület kezeléséhez vagy soronkénti beszóráshoz 5 kg/hektár, barázdába szóráshoz vagy vetőmaghoz keveréshez 4 kg/hektár. Amennyiben a kezelések többszöri ismétlése szükségessé válik, vegyük figyelembe, hogy legfeljebb 17,5 kg/ha szer használható fel évente.
Kezelhetjük a teljes felületet vagy alkalmazhatunk helyi kezelést pl.: sorkezelést vagy vetéskor a barázdába juttatást. Kézzel vagy, nagyobb felületek esetében, forgó tárcsás, mechanikus szóró szerkezettel juttathatjuk ki a granulátumot. Általában kézi kiszórással végezzük el a kisebb felületek kezelését, pl.: termesztő berendezésekben, vagy a soronkénti kezeléseket.
Vetés előtt 7 nappal kezdhető meg a védekezés és vetésig egyszer ismételhető. Amennyiben vetéskor kezelünk, vetés előtt csak egy kezelés javasolt. Vetéskor a barázdába szórva vagy a vetőmaggal összekeverve juttathatjuk ki a granulátumot. A granulátumok vetőmaghoz keverésénél ügyelni kell az egyenletes eloszlatásra. Az időjárás változásainak kitett granulátumok jól megőrzik állagukat, ennek ellenére szükségessé válhat a kezelés megismétlése, ha a csalétek elfogy vagy újabb kártevők jelennek meg.

A kijuttatás időzítése: A kezelések akkor a legeredményesebbek, ha a szert enyhe, nyirkos időben juttatjuk ki. A kártevő észlelése vagy aktivitásának valószínűsége alapján kezdhető meg a kezelés. A kártevő által különösen veszélyeztetett növényi részekre, legyen az mag, növényi rész, gumó, külön védekezési stratégiát kell kidolgozni. A legjobb eredményeket akkor lehet elérni, ha kezelés a károsodás előtt történik. Egynyári növények esetében ajánlott a granulátumot a magágyra kiszórni a magok kikelése előtt. Házas csigák esetében ajánlott a kezelést elvégezni, mielőtt a kártevő felmászna a lombok közé.

A szer háziállatokra mérgező. Tartsa távol a háziállatoktól! A kezelt területre, különösen a rendeltetésszerűen állatok legeltetésére használt területekre, a kezelést követő 49 napig állatot tilos ráengedni! Ne helyezze ki a szert halmokban! A véletlenül kiszóródott szert gyűjtse össze és távolítsa el! A készítményt a növényekre felülről szórni tilos (gyep, rét, legelő kivételével)! Nem minden estben várható megfelelő ölőhatás a spanyol meztelen csiga (Arion lusitanicus) ellen.

Hatásmód

A speciális csalogatóanyag hatékonysága miatt a csigák nem véletlenszerűen találkoznak a hatóanyaggal, hanem a szaghatás alapján keresik, és elfogyasztják. A házas és házatlan csigák ellen egyaránt hatékony. Kiváló esőállósága révén költséghatékony megoldást nyújt több szántóföldi és kertészeti kultúrában. Fontos tulajdonsága még, hogy bitrexet (keserűséget okozó, hánytató hatású anyag) is tartalmaz, így a háziállatokra és a gyermekekre kevésbé veszélyes!

Összetevők

  • 40 g/kg metaldehid

Formuláció

  • Granulátum

Forg. kategória

  • II.

Hatásmód

  • kontakt

Kiszerelés

  • 250 g-os doboz

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Valamennyi mezőgazdasági kultúra, Gyümölcsösök (almatermésűek, csonthéjasok és bogyósok) Csigák (házas és házatlan) 17,5 kg/ha szer/év 4 - 5 kg/ha nk.* További információ: okirat/címke
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

A legtöbb növényvédő szerrel keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Igen, korlátozásokkal

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

-

Tűzveszélyesség

-

Vízi szervezetekre való veszélyesség

-

Eredmények

Metarex_Meztelen csigák elleni védekezés őszi káposztarepcében
Metarex_Meztelen csigák elleni védekezés őszi káposztarepcében felület

Kapcsolódó technológiák

Valamennyi mezőgazdasági kultúra
Gyümölcsösök (almatermésűek, csonthéjasok és bogyósok)
Málna
Fejes káposzta
Saláta
Zöldfűszer növények
Fejes saláta
Burgonya
Borsó
Bab
Gyep, Rét, Legelő
Gyep, pázsit
Dísznövények