Kukorica - cinkhiány

Kukorica - cinkhiány

A cink hiányára a kukorica különösen érzékeny. A hiány több okból is kialakulhat, így a hiánybetegség elkerülése sem csak egy recept szerint történhet.

A cink mikroelem jelentősége:

A cink fontos enzimek aktivátora. E funkciója révén befolyásolja a növények nitrogén-anyagcseréjét, továbbá funkcionális szerepet tölt be az auxiniok szintézisében. Így hát – bár közvetett módon –, de végső soron a hajtások megnyúlásához is szükséges. A cink a betegségrezisztencia, és a virágpor-életképesség területén is meghatározó.

A cink előfordulása talajokban:

A talajokban a cink koncentrációja 0,5-3 ppm között van. A cink felvételét elsősorban a talaj pH-értéke, és foszfortartalma befolyásolja. A 7-esnél nagyobb pH-értéknél, vagy erősen meszes talajon nehezen felvehető a cink. Ugyanígy, ha túlzott a talaj foszfortartalma, akkor nehezen oldható cink-foszfát keletkezik, de a jelentős mennyiségben el nem bomlott növényi maradványt tartalmazó talajon is nehezül a cink felvétele. A kétértékű fémkationok (vas, réz, mangán) szintén antagonistaként hatnak a cink-felvételre. Természetesen abszolút cinkhiány is előfordulhat, különösen a kukorica nagy terméshozamai után.

A növények a talajból a cinket Zn2+ ionként, vagy komplex vegyületek formájában veszik fel. Levélen keresztül is bejuttatható a cink, leginkább oldható cinksók és cinkkomplexek révén.

A cink hiányának tünetei:

A kukorica érzékenyen reagál a cinkhiányra. A tünetek előszőr az idősebb leveleken mutatkoznak, kivilágosodó, klorotikus, csíkosságot okozó tünetek formájában. Gyakori emellett a kukorica ízközeinek megrövidülése, a gyenge növekedés.

Hiánytünet kezelése, megelőzése:

A kukorica mintegy 300-500 g/ha cinket kíván. Amennyiben a talaj valamely paramétere, vagy a kelés utáni hideg, csapadékos időjárás cinkhiány kialakulását vetíti előre, esetleg már kifejeződtek a tünetek a kukoricán, akkor cink-tartalmú lombtrágyával segíthetjük a növényállományt az optimális fejlődéshez. A fiatalkori kukorica nagy cinkigényét célzottan, startertrágyával is kielégíthetjük.

 

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák