Káposzta - Kálium hiány

Káposzta - Kálium hiány

A kálium szerepe
A kálium a három legfontosabb makroelem egyike. A növényekben, a legnagyobb mennyiségben jelen lévő elem.  Reutilizálható, hiánytünete először az idősebb leveleken láthatók. Szállítása a növényben a gyökerektől a csúcs felé (akropetálisan) és a csúcsi részektől a gyökerek felé is történik (bazipetálisan). A gyökerek kálium felvételét befolyásolja a talaj oxigén koncentrációja, a gyökerek szénhidrát tartalma valamint a légzés. Az intenzív anyagcseréjű növényi részekben van jelen legnagyobb mennyiségben. A kálium szerepe a növényélettani folyamatokban igen összetett, mennyisége és a növény kálium igénye a vegetáció során változik. A növények anyagcseréjének megfelelő működéséhez szükség van káliumra. Enzimeket aktivál, térszerkezetüket befolyásolja, elengedhetetlen a foszforilációs folyamatok akadálytalan működéséhez. Befolyásolja a sejtorganellumok (szervecskék) struktúráját, a sejtfalak vastagságát oly módon, hogy serkenti a makromolekulák szintézisét. Hiányában csökken a sejtek szénhidrát és fehérje tartalma, ami miatt fogékonyabbá válik a növény a betegségekkel szemben. A sejtek szénhidrát és szárazanyag tartalmának szabályozása révén káposztafélékben a kálium ellátottság (a kalcium mellett) befolyásolja a szállíthatóságot és tárolhatóságot is. A növények vízháztartása is függ a kálium jelenlétől. Befolyásolja a sejtek turgorát, az ozmotikus potenciált, a gázcserenyílások nyitódását és csukódását (dikálium-malát). 
Hiánytünetek
Hiányában az erek között klorózis és nekrózis (elszíneződés majd szövetelhalás) tapasztalható. A kedvezőtlen nitrogén-kálium arány a káposztafej repedését és betegségekkel szembeni fogékonyságát idézheti elő.
Káliumhiány okai, megelőzése, kezelése
A káposztafélék esetében a tápanyagigény nagyban függ a tenyészidő hosszától. A hosszabb tenyészidejű, tárolásra alkalmas fajták háromszor-négyszer annyi tápanyagot vesznek fel, mint a rövid tenyészidejű, korai friss fogyasztásra szánt fajták.
A lombtrágyák közül érdemes olyan magas kálium tartalmú terméket választani, melyben a kálium könnyen felbehető formában van jelen, és tapadásfokozó adalékanyagot is tartalmaz.  A lombtrágyák kijuttatását már a kiültetést követő második héten el lehet kezdeni. Ilyenkor a sérült, és még nem eléggé fejlett palántagyökerek nem képesek annyi tápanyagot kinyerni a talajból, ezért érdemes lombtrágyákkal kiegészíteni a kezeléseket, míg a gyökerek kellően ki nem fejlődnek.

Kapcsolódó képek

s

Kapcsolódó technológiák

Fejes káposzta