• Főoldal
  • Hirek
  • Wuxal Boron Plus - A tökéletes terméskötődésért

Wuxal Boron Plus - A tökéletes terméskötődésért

A gyümölcsfák kifejezetten érzékenyen reagálnak a bór hiányra. Bór igényük a vegetáció során változik, ezért a kiváló termés mennyiség és minőség érdekében érdemes a fenológiához igazítani ennek a kulcsfontosságú tápelemnek a kijuttatását.

Fenológiához igazított lombtrágyázás gyümölcsültetvényekben

A gyümölcsfák kifejezetten érzékenyen reagálnak a bór hiányra. Bór igényük a vegetáció során változik, ezért a kiváló termés mennyiség és minőség érdekében érdemes a fenológiához igazítani ennek a kulcsfontosságú tápelemnek a kijuttatását. Magas bór-igényű periódus a virágzás és a terméskötődés, ezekben az időszakokban gondoskodnunk kell a hatékony bór pótlásról.

A bór több létfontosságú folyamatban játszik szerepet: befolyásolja  a termékenyülést, a virágrügyek differenciálódását, és a virágszervek képződését is. Hatása van a sejtosztódásra és részt vesz a cukrok szintézisében. Elősegíti a kalcium, a vas, a magnézium és a víz jobb felvételét.

Hiánya a gyümölcsfáknál számottevő problémákat okoz, pl. virágelhullást és terméskötődési zavarokat. Mivel a bór nem mozog a növényben, ezért az első szimptómák mindig a legfiatalabb leveleken jelentkeznek. Jellegzetes tünet a levelek deformálódása, bepördülése, sárgulása majd lehullása. Alma esetében rossz ízű, torz gyümölcs fejlődik, amelyen már a fán barna foltok jelennek meg.

Lombtrágyázással gyorsan és hatékonyan tudjuk segíteni a növényt, hogy a megfelelő fejlettségi állapotában ahhoz a makro- és mikroelem kombinációhoz jusson, amire éppen a legnagyobb szüksége van. Különösen jó eredménye van a lombtrágyázásnak az olyan immobilis tápanyagok esetében, mint a bór.

A tápelemek kijuttatásakor nem csak azok mennyiségét, hanem arányait és kölcsönhatásait is figyelembe kell vennünk: egyes elemek akadályozzák, vagy fokozzák a másik felvételét. Ebből kifolyólag a monobórok helyett racionális választás egy több hatóanyagú, adjuváns-rendszerrel bíró lombtrágya készítmény, mint a Wuxal Boron Plus.

A Wuxal Boron Plus a modern bór-készítmények egyik legszélesebb körben alkalmazott terméke, magas bór és foszfortartalom mellett széles mikroelemsort is tartalmaz. Formulációja szuszpenzió, a vízoldható tápelemeket a lehető legnagyobb mennyiségben tartalmazza. A kiváló formulációnak köszönhetően az összes tápelem kelatizált, tökéletesen feloldható és a növény számára azonnal felvehető állapotú. A tápanyagok megfelelő kombinációja mellett egy sor gondosan válogatott adjutánssal is rendelkezik, úgy mint pH puffer, párolgáscsökkentő, tapadásfokózó, melyek mind hozzájárulnak a tökéletes hasznosuláshoz.

Javasolt technológia: dózis 2-3 l/ha, kijuttatás ideje almában zöld bimbós állapotól virágzás közepéig egy vagy két alkalommal. Csonthéjasban fehérbimbós állapottól sziromhullásig egy vagy két alkalommal.