• Főoldal
  • Hirek
  • Mennyire fontos a felvehető foszfor a gyökérképződés idején? Hasznos starterrel vetni?

Mennyire fontos a felvehető foszfor a gyökérképződés idején? Hasznos starterrel vetni?


A 2022-es aszályos kukorica és napraforgó termésátlagok és az egyre szélsőségesebb időjárás a kapás kultúrák technológiájának átgondolására késztetnek. Mit csináltunk jól és hogyan javíthatunk a termésbiztonságon, a jövedelmezőségen? Startereztünk? Lehet hatékonyabban?

A gyökérzet a növényünk szája, nyissuk nagyobbra!
A vetést követően a kukorica és a napraforgó gyökérrendszerének kialakulásához az első 30-60 nap a legfontosabb! Az is közismert, hogy a talaj jó P-szolgáltatóképességéhez nemcsak annak ideális nedvesség-tartalma, de a gyors felmelegedése is szükséges, hogy a talaj mikrobiológiai élete is minél hatékonyabban részt vehessen a tápanyagok átalakulásában, a felvehetőségük javításában. A vetéskor a magárokba juttatott magas foszfor-hatóanyagú mikrogranulált starterezés a legjobb helyen, közvetlenül a csírázási zónában biztosít magas foszfor koncentrációt, ezért kapunk szinte az évjárattól függetlenül mindig és gyakran szemmel is jól látható segítséget a kezdeti gyökérképződéshez!

Miért ilyen elismert a Pannon Starter termékcsalád? Minden évben megéri használni?
A Pannon Starter Mega legnagyobb előnye a magas hatóanyag-tartalma mellett, hogy a szabályos és stabil mikrogranulátum szemcséi fokozatosan oldódnak fel a magárokban, ezért a gyökérképződési hosszú időszakában képes biztosítani a magas P-koncentrációját. Lokálisan a legjobb helyen, a csírázási zónában, ahol folyamatosan elérhető a fejlődő gyökérzetnek. Ennek köszönhető, hogy a gyökértömeg méréskor a legjobb eredményeket éri el és más mikrogranulátum starter készítménytől gyakran szemmel láthatóan is hatékonyabb (1. ábrát).

Az elmúlt 4 év starter kísérleteiben a kukoricánál 30-60%-os, míg a napraforgó esetében 20-90%-os gyökértömeg növekedés mértünk a Pannon Starter Mega 20 kg/ha kezeléssel, vagyis utólagha eltérő mértékben is, de mindegyik évjáratban segítette a növények gyökeresedését.

Mekkora a Pannon Starter Mega termésnövelő hatása? Milyen a megtérülése?
A kwizda „Terepszemle” szántóföldi kísérleteiben évek óta kiemelt szakmai témánk a starterezés.
A 20 kg/ha Pannon Starter Mega az elmúlt 4 évjárat összes napraforgó és kukorica összehasonlító kísérletében kiemelkedő terméstöbbletet adott!

Hasznos Pannon Starterrel vetni?
Az elmúlt 4 év átlagában 1,5 t/ha kukorica- és 0,5 t/ha napraforgó terméstöbbletet kaptunk a kezeletlenhez képest! Az adott versenytársat a kukoricában 11 q/ha-ral, míg napraforgóban 3 q/ha-ral múlta felül. A Pannon Starter Mega a Kwizda egyik leghasznosabb ajánlata partnereink számára.