• Főoldal
  • Hirek
  • Kiemelkedően hatékony védekezés a szőlő lisztharmat ellen a legérzékenyebb időszakban

Kiemelkedően hatékony védekezés a szőlő lisztharmat ellen a legérzékenyebb időszakban

Az idei tavaszon a lisztharmat primer fertőzésének (aszkospóra szóródás) lehetőségét már több, a Kwizda hálózatában működő meteorológiai mérőműszer (Metos) is jelezte. Először április 18-19-én, majd április 24-25-én jöttek

A szőlő egyik legfontosabb gombás betegsége a lisztharmat (Uncinula necator syn. Erysiphe necator). A korai, primer fertőzések elindításáért a gomba ivaros termőtestei, a kazmotéciumok a felelősek. Az ezekből kiszabaduló aszkospórák indítják el a levél fonákán a kórfolyamatot, ami a későbbiekben, megfelelő védelem hiányában fertőzött lombozatot, sérves bogyókat, végső soron komoly mennyiségi és minőségi kárt okoz. A borászok tudják, hogy már öt-tíz százalékos bogyófertőzés esetén is dohos, penészes ízt vihet a borba, vagyis borhibát okozhat.

Az idei tavaszon a lisztharmat primer fertőzésének (aszkospóra szóródás) lehetőségét már több, a Kwizda hálózatában működő meteorológiai mérőműszer (Metos) is jelezte. Először április 18-19-én, majd április 24-25-én jöttek létre a környezeti feltételek a fertőzéshez az ország több borvidékén, ami a hőmérséklet emelkedésével folytatódik, és egyre több alkalommal fog megismétlődni.

A klímaváltozás hatására a Kárpát-medencében is egyre enyhébbek a telek az utóbbi években, ami a lisztharmat esetében a micéliumos áttelelés gyakoriságát is megnövelte. Ilyen esetben a fertőzött rügyből ún. zászlós hajtás fejlődik, amin már ott tenyészik a lisztharmat micéliuma, és – az ivaros ciklus kimaradása miatt -egyből a konídiumos fertőzés indul meg.

A lisztharmat elleni védekezés alapja a megelőzés! Már a tenyészidőszak elejétől kezdve védekezni kell ellene. A kórokozóra érzékeny fenológia hossza mintegy 40-45 napra tehető, ebben az időszakban nincs helye a hibának, folyamatos védelemre van szüksége a szőlőnek.

Az Associate a hazai kínálat egyik leghatékonyabb készítménye a lisztharmat ellen, két hatóanyagot tartalmazó gyári kombináció. A proquinazid a quinozalin molekulacsoport tagja, több fronton is a lisztharmat ellen dolgozik: gátolja a spórák képződését és csírázását, valamint megakadályozza a konidiumok fertőzését; magas gőztenziója révén nemcsak a kijuttatás helyén, hanem annak környezetében is hat (holdudvar-hatás); valamint a növény saját védekező rendszerét is segíti. A tetrakonazol a szisztemikus hatásmechanizmusú triazolok csoportjába tartozik. A hatóanyag az ergoszterol szintézist gátolja, és így megakadályozza a gomba sejtmembrán szintézisét; jó zsíroldékonysága a gyors felszívódásában segít; kiváló vízoldékonysága miatt jól szállítódik a növényi szövetekben, ott egyenletesen eloszlik; a friss növekményben is véd a gomba ellen.

Kiemelkedő hatékonysága mellett a hatástartama is hosszú, ezért a szőlő legérzékenyebb fenológiájában, a virágzást megelőző időszaktól fürtzáródásig tartó időszakban javasoljuk a kijuttatását. Rezisztencia nem alakult ki ellene.

Az Associate dózisa 0,25 liter/ha, egy vegetációban legfeljebb 3 alkalommal juttatható ki. A szerrotáció szakmai követelményeinek megfelelve évi két alkalommal javasoljuk felhasználni, a további kezeléseket más hatásmechanizmusú készítményekkel kell elvégezni. Az SDHI hatóanyagokra (pl. Sercadis) építő technológiába is jól beilleszthető, mert hatékony szerrotációt tesz lehetővé, segítve a rezisztencia elleni védelmet. A kijuttatás során a permetlé mennyiségét (500-1200 l/ha) a kezelendő növényállomány fejlettségétől, lombfelületétől és művelésmódjától, valamint az alkalmazott növényvédelmi gép típusától függően kell megválasztani. Az időben elvégzett, szakszerű zöldmunka nagyban javítja a védekezések hatékonyságát. Keverhetősége jó. Ár-érték aránya is versenyképessé teszi a hazai mezőnyben.

Neiner János
Kwizda Garden szőlő szaktanácsadó


Kapcsolódó diagnózis