• Főoldal
  • Hirek
  • Gazda-tapasztalat: Minimum +2 tonna terméstöbblet kukoricában

Gazda-tapasztalat: Minimum +2 tonna terméstöbblet kukoricában



A Pannon Starter Mega felhasználó tapasztalatairól kérdeztünk több gazdálkodót.

Az elmúlt évek tükrében kijelenthetjük, hogy minden segítség jól jön, ami a kukorica és a napraforgó kultúrák kezdeti fejlődésének támogatását szolgálja.

Rudics Bálint, Tolna vármegyei gazdálkodót arra kértük, hogy ismertesse velünk, hogy mekkora területen gazdálkodik és milyen technológiai elemeket használ, amelyek a kapás kultúrák növekedését, és ellenálló képességét segíti.

– 150 hektáron termelek, amely területeken van erdő, szőlő, tó és szántó is. Ötféle szántóföldi növénnyel foglalkozom, amelyek a kukorica, napraforgó, őszi árpa, őszi búza, és őszi káposztarepce.

Amíg nem volt ennyire szélsőséges az időjárás, addig a kapás növények voltak a fő kultúráink, de mára lassan a kalászosok veszik át a helyüket. Természetesen továbbra is nagy figyelmet szentelek a kukoricára és napraforgóra.

A tavaszi kapás kultúrák vetésekor – mióta a magyar piacon elérhető, azóta – a Pannon Starter Mega készítményt használom starterműtrágyaként.

Kísérletező típus vagyok, ezért több házi vizuális kísérletet is végeztem az elmúlt évek során – pontosabban, 15- és 25 kg/hektáros kijuttatási kísérleti eredményekről tudok beszámolni. Minden esetben hagytam olyan kontroll parcellát is, amelyre egyáltalán nem juttattam ki Pannon Starter Mega-t.

A 15- és a 25 kilogrammos területek között nem volt olyan nagy különbség, azonban a kezeletlen kontroll- és a 15 kilogrammos területek között a betakarításkor legkevesebb, +2 tonna terméstöbbletet arattunk le – természetesen a Pannon Starter Mega javára.

Olyan évünk is volt, amikor a kezeletlen terület és a 25 kg/hektár terület között közel +6 tonna különbség lett a mázsán.

Úgy gondolom, hogy a Pannon Starter Mega igazi értéke a páratlanul magas aktív foszfor tartalmában rejlik, hiszen a száraz hűvös tavaszokon a növény még nem tudja felvenni a talajból a foszfort. Be is igazolódott a gyakorlatban, amit a papírforma mutatott, mert tavaly a házi kísérleteimben is sokkal tovább bírta a kukorica aszályos körülmények között a Pannon Starter Megás kezelés mellett, mint azon a táblán, amelyiken nem kapott startert.