• Főoldal
  • Hirek
  • Az olajosok magas bór igénye és a bór-lombtrágyázás szakmai alapjai

Az olajosok magas bór igénye és a bór-lombtrágyázás szakmai alapjai


A napraforgó, repce, mák vagy a cukorrépa kultúrák termelői jól tudják, hogy a bór úgynevezett esszenciális, azaz nélkülözhetetlen mikroelem a növény zavartalan fejlődése és a terméspotenciál szempontjából. A bór-lombtrágyázás számukra „kötelező technológiai elem”, a bór lombtrágyázás termésnövelő hatása a régebbi szakirodalmak szerint is elérheti a 10%-ot!
De mikor a legjobb kijuttatni? Egyszer vagy többször? Monobórral vagy komplexebb hatóanyagú lombtrágyával érdemesebb permeteznünk? Lehet számottevő különbség a megtérülésben? Érdemes átgondolni, mit tudunk a bór-lombtrágyázásról!

Mennyi van a talajban és mennyire lenne szüksége a növénynek?
Kevés szakirodalmi adatot találunk a talajaink bór-tartalmáról, mert mértéke nagyon alacsony, alig kimutatható, jellemzően 1 ppm (mg/kg) alatti. A mineralizáció során feltáródó bórsav és a borát-ionok nagyon vízoldékonyak, a csapadékkal könnyedén lemosódnak a mélyebb rétegekbe és persze évről évre az aratáskor is kivonunk a talajból párszáz grammot hektáronként. Tudjuk viszont, hogy a bór-igényes kultúrákban a levél bór-tartalma ennek sokszorosa, az intenzív növekedési időszakban általában 40-80 ppm. A nagyobb értékeket mérjük, amikor minden jól megy és heteken keresztül eseget az eső és hosszan virágzik a repce vagy a napraforgó! A száraz periódusokban viszont gyakran csak 20-30 ppm értékeket látunk a levélanalízis során és ilyenkor biztosak lehetünk a látens, látványos tünetek nélküli és sajnos több mázsás terméskiesésben! A bór levéltrágyázás tehát nagyon indokolt!

Mikor kell pótolnunk, amikor hiánytünetet látunk?
Természetesen meg kell előzni a látható tüneteket, mert akkor már potyog a napraforgó tányér, elrúgja a virágot a repce vagy éppen rothad a cukorrépa szíve és a termelő nagy termésveszteséget szenvedett el!
Az időzítésről a legfontosabb információ, hogy a bór nem reuritizálható tápelem, azaz a már a levelekbe beépített bórt a növény nem tudja egy szárazabb időszakban újra hasznosítani és a tenyészőcsúcs, a leendő termés irányába szállítani és beépíteni! Ezért jelentkeznek a „közvetett hiánytünetek” a legrosszabb helyen az olajos növényeknél. A repce virágzása leáll, a becőszám csökken, a napraforgó tányér közepe léha marad, a virágok rosszul termékenyülnek. A szakirodalmi tünet leírások a bór élettani szerepével jól összefüggnek. Számos biokémiai folyamat kulcsfontosságú eleme, katalizátora. Legismertebb a virágkezdemények kialakulásában, és a pollentömlő csírázásában betöltött fontos szerepe. Fontos továbbá a tápanyagok felvételében, a szénhidrátok szállításában, a sejtfalak felépítésében, a sejtosztódásban és az auxinok termelődésében. Általános tünetegyüttes az osztódószövetek rendellenes fejlődése, a gyökér tenyészőcsúcsainak pusztulása, a hajtások torzulása, illetve a szaporító szervek, a virágok rendellenes képződése.

szívrothadás cukorrépában, repcében tenyészőcsúcs elhalása repcében tányér leszakadása napraforgóban

 

Mekkora terméstöbblet érhető el egy jó technológiával?
Erre legegyszerűbben a termésmérés kísérletekből kapunk választ. A Wuxal lombtrágyák harmónikus hatóanyag-tartalmuk mellett az összetett adjuváns-rendszerüknek köszönhetik hatékonyságukat. A tavalyi repce kísérletünkben 3-szori osztott kezeléssel – ősszel, sárgabimbós állapotban, majd virágzás elején kijuttatott, összesen 5 l/ha Wuxal Boron Plus közel 1 tonnás terméstöbbletet ért el a kezeletlenhez képest és meggyőzően felülmúlta a hasonló bór-adagú standard monobór készítményt. A 22%-os szignifikáns terméstöbblet a legjobb volt a beállított 6-féle technológiából és a bemutatott standard monobór-technológia szép eredményét még másik 4 eltérő Wuxal-technológia is meghaladta!

A Wuxal Boron Plus egy magas hatóanyagtartalmú komplex lombtrágya. A 434 g/l vegyes hatóanyagból a foszfort és a bórt tartalmazza kiemelt mértékben és ezek egymással szinergáló hatásának köszönhető a virágzat jobb termékenyülése, ami közvetlenül is termésnövelő tényező. Repcetermesztők külön figyelmébe ajánljuk, hogy a hatásfokozó adjuváns rendszerében ph-stabilizátor biztosítja a permetlé 5,5-6,0 ph közötti kémhatását, ami a piretroid típusú rovarölőszerek kombinálva a rovarölő technológiánk hatékonyságát is javítja, ezáltal is növelve a termésbiztonságot

Fehér Tamás (Kwizda Agro)


Kapcsolódó diagnózis