Repce kísérleteink beszámolója


Starter kezelések hatása a repce termésátlagára eltéro magdózisú vetésnél
(Felsonána, 2021. 07. 05.)

A Terepszemle repce parcelláit 250.000/ha csíraszámmal, szemenkénti vetési móddal vetettük szeptembe 3-án, Umberto hibriddel. A starter blokkunkban a tőszám további csökkentését, de az már csökkentette az állományunk egyenletességét. Az új vetési módra a repce kiválóan reagált. A kedvezőtlenebb évjárat ellenére a satrter kezelés kontrollja is 4,3 t/ha termést termett, míg a 30 kg/ha Pannon Starter Mega kezelés 18% többlettel elérte az 5 tonnás termésszintet a 250000/ha standard vetésnél. A 150000/ha csírszámmal és szintén starterrel vetett, kissé egyenletlenebb állományunk termése is meghaladta a starter nélküli kontroll termését, de kissé alulmaradt a sűrűbb parcellánál. Mind a starterezést, mind a szemenkénti vetési módot javasoljuk az innovatív repce termesztőknek!

Starter kezelések hatása a repce termésátlagára

A starter kísérletünkben a 30 kg/ha Pannon Starter Mega kezelést 100 kg NPK sortrágya + 20 kg/ha Pannon Starter Mega kombinált kezeléssel is összehasonlítottuk és azonos termésszintet mértünk, a 100 kg/ha plusz sortrágyázás ebben a kísérletben nem tudta javítani a termést. Ennek oka lehet a kísérleti terület jó tápanyag-ellátottsága és a 420 kg/ha 8-24-24 NPK komplexszel történt protokoll alaptrágyázás. A mért 710 kg/ha terméstöbblet mindkét kezelés esetében magas megtérülést jelent.

PS Vital kezelés hatása a repce termésátlagára

A Bactovital GR + Pannon Starter Mega 1-1 arányú keverékét tartalmazó PS Vital kezelés meggyőző 400 kg/ha terméstöbbletet eredményezett az idei repce kísérleteinkben. Az Athrobacter chlorophenolicus hatóanyagú Bactovital GR egy tápanyag metabolizáló biopreparátum, aminek starteres keveréke, a PS Vital az AKG programokban résztvevő termelőknek is kiváló választás.

Xilon kezelés hatása a repce termésátlagára

Az egyetlen mikrogranulátumszóróval kijuttatható fungicid biopreparátum a Xilon GR 340 kg/ha terméstöbbletet adott a kezeletlenhez képest. A sclerotiniás fehérpenészesedés betegségnek kitettebb területekre javasoljuk. Dózisa 10 kg/ha és ez jól keverhető 10-20 kg/ha Pannon Starter Megával.

Lombtrágya kezelések hatása a repce termésátlagára

A repce lombtrágya kísérletünkben a 3 eltérő jellegű kénes, bóros és biostimulátor Wuxal lombtrágyát szárbainduláskor, sárgabimbós állapotban, illetve a virágzás 2. hetében programszerűen juttatuk ki. A 230 kg/ha mért terméstöbblet megfelel az elmúlt évi tapasztalatainknak és megtérülő a termelőknek. A kezelések előtt végzett levélanalízisek alacsony - 30 ppm körüli - B-tartalmat jeleztek, aminek vizuális tüneteit nem tapasztaltuk. A magas termésszint ellenére a repce bór-hiányos volt és ilyen esetben a többszöri B-lombtrágyázás valószínűleg még eredményesebb lehet.

Eltérő fenológiában kijuttatott gombaölő kezelések hatása a repce termésátlagára

A csapadékos május hatására repce alternariás és sclerotiniás betegségei a virágzás második felében léptek fel jelentősebben, a fómás szár- és gyökérrák betegség tüneteit idén nem tapasztaltuk. A virágzás elején (04.22) és végén (05.09) kipermetezett Efilor regulátor-hatású fungicid mindkét esetben hasznosnak bizonyult, mert jelentős 5-6 q/ha terméstöbbletet eredményeztek a 3-ismétléses kísérletünkben.