Őszi búza kísérleteink eredménye 2021-ben


A búzakísérleteink beszámolója

A Terepszemle starter kísérletünkben idén 3-3 ismétlésben szerepeltettük a Pannon Starter Vital és a Pannon Starter Mega kezeléseket. Mindkettő kiválóan megtérülő, közel 1 tonnás terméstöbbletet adott. A tápanyagmetabolizáló Arthrobacter baktérium és a gyökereztetéshez fontos P és Zn tápanyagok kombinációját tartalmazó Pannon Starter Vital eredménye azért is szembetűnő, mert ez fele annyi foszfor adaggal érte el ugyanazt a termésnövelő hatást, mint a Pannon Starter Mega kezelés.

Lombtrágya kezelések hatása a búza termésátlagára

A búza lombtrágyázás kísérletünkben május 3-án, a zászlós levél megjelenésekor végeztük el 3 ismétlésben a 3 l/ha Wuxal Grano kezelésünket, ami egy magas  hatóanyagtartalmú N-S-Zn-Cu-Mn-komplex. A kezelés előtt végzett levélanalízis alacsony, 8-9 ppm Cu, illetve 18-19 ppm Zn-értékeket mutatott a vizsgált parcellákban. Ezzel lehet összefüggésben, hogy az egyszeri és viszonylag későn elvégzett lombtrágyázás 5 q/ha terméstöbbletet adott!

 

A május 3-án, a zászlóslevél megjelenésekor végeztük el a Wuxal kalászos 2 l/ha kezelésünket, ami hatóanyag-tartalmát tekintve kb. megfelel a Wuxal réz Top és a Wuxal Cink 1-1 arányú keverékének. A 3-ismétléses kísérlet extrém magas, átlagosan +20%-os terméstöbbletet eredményezett, ami a korábbi kísérleteinkhez képest is szokalanul nagy különbség! A száraz áprilisban sokáig vegetált az állomány és a levélanalízisünk is erős réz-, illetve cink-hiányt jelzett, amik vizuálisan tünetekkel is megmutatkoztak. Ilyen körülmények között a jól időzített és főleg jól megválasztott lombtrágyázás jelentősége megnő!

A 2021-es búza lombtrágyázási kísérletünkben a legnagyobb terméstöbbletet a szárbaindulás elején (BBCH30, 03.30.) és a zászlóslevél megjelenésekor (BBCH 37, 05.03.) kijuttatott kétszeri Alga 600 + Azospeed Cink lombtrágya kombináció érte el. Az 1,2 t/ha terméstöbblet nagyon szélsőséges, ahogy a két lombtrágyázás közötti eltelt áprilisi időjárás is szélsőségesen száraz volt. A biostimulátor hatású algakészítmény és a tartós hatást biztosító urea-formaldehid hatóanyagú és kelatizált cink mikroelemmel kiegészített Azospeed Cink együttesen kiváló kombinációnak bizonyult.

Minoségjavító kezelések hatása a búza fehérjetartalmára

A Terepszemle kísérletek során idén először volt lehetőségünk beltartalom vizsgálatot végezni egy Infracont SGrain gabona analizátorral. A parcellákról kézi cséplővel vett minták fehérje-tartalmát egyenként 48-szor méri meg infravörös optikával és segítségével gyorsan és pontosan informálódhatunk többek között a lombtrágyázás fehérje-tartalom növelő hatásáról is. A méréseink szerint a Wuxal lombtrágya kezeléseink kisebb mértékben, de egyöntetűen javították a búza fehérje-tartalmát.

Búza hibridek starteres kezelésének hatása a termésátlagra

A búza terepszemle kísérletünkben idén egy tíz szereplős 1-ismétléses fajtasort is vizsgáltunk, mert a starterezés termésnövelő hatásának bizonyításához ez is egy jó lehetőség. Az egyes fajtákat pannon Starter Mega 30 kg/ha dózisával és starter nélkül vetettük el egymás mellé. A starterezés mind a 10 vizsgált fajtánál növelte a termést, átlagosan közel 1 tonnával, ami kiváló megtérülést biztosít a termelőnek.