Őrizzük meg a téli csapadékot!

Az őszi kalászosaink a bokrosodást, szárbaindulást, az intenzív növekedést a talajban elraktározódott csapadékból kell fedeznie.

A csapadékos volt a tavalyi év utolsó harmada és 2024. januárja. Országszerte legalább 1 méter mélységig feltöltődtek a talajok csapadék vízzel, amit néhol a megjelenő kisebb-nagyobb belvízfoltok is jeleztek egy időben. Viszont a február már száraz és enyhe volt, és az előrejelzések sem sok esőt ígérnek március hónapra. Ebből az következik, hogy az őszi kalászosaink a bokrosodást, szárbaindulást, az intenzív növekedést a talajban elraktározódott csapadékból kell fedeznie. A talajból felvehető vízre nemcsak a kultúrnövénynek „fáj a foga”, hanem az enyhe január-február során kikelt gyomoknak is. Ráadásul a gyomok sokkal pazarlóbban használják fel a rendelkezésre álló csapadékot, mint például az őszi búza, amit bizonyítanak a transpirációs együtthatók (1 kg szárazanyag előállításához hány liter vizet használ fel az adott növényfaj) is.

 

Növényfaj Transpirációs együttható l/kg
Árva rozsnok 800-900
Tyúkhúr 700-750
Ebszikfű 650-750
Fehér libatop 600-700
Szerbtövis 550-650
Árvakelésű napraforgó 400-500
Szőrős disznóparéj 300-400
Olasz muhar 300-400
Őszi búza 300-350

 

Számoljunk! Ha a búzatábla 1 hektárján „megtermelünk” 1000 kg szárazanyag gyomot (gyökér, szár, levél, termés), akkor körülbelül 600.000 liter vizet veszítünk (60 mm csapadék, amely 1-1,5 havi átlagnak felel meg), amely körülbelül 600 kg búza szemtermés előállítására elegendő!

2024. március eleji gyomviszonyok őszi búzában, gyomirtás néhány napon belül aktuális!

Ezek alapján nem kérdés, hogy a búzát gyomirtani kell! A Kwizda Agro a kalászosok (őszi búza, őszi és tavaszi árpa, rozs, tritikálé, zab) gyomirtására a Hadden Star Forte gyomirtó szer kombinációt javasolja. A tavaszi fagyok elmúltával a zászlós levél kiterüléséig alkalmazható magról kelő és évelő kétszikű gyomok ellen. Fluroxipir tartalma miatt kiválóan írtja az árvakelésű herbicid toleráns napraforgót (amely az enyhe időjárásnak köszönhetően már bújkál), a ragadós galajt és a mezei acatot is.