• Főoldal
  • Hirek
  • Gazdainterjú: Nem kell aggódnom a kukorica gyomirtása miatt!

Gazdainterjú: Nem kell aggódnom a kukorica gyomirtása miatt!


Tavaly nem volt bemosó csapadék, mégis hatékony volt a gyomirtás.

A kukorica gyomirtása – 3 leveles fejlettségtől 5 leveles állapotig – sarkalatos pont a sikeres és jövedelmező termesztés érdekében. A Kwizda Agro kiemelkedő hatékonyságú kukorica gyomirtószer-kombinációt állított össze a Corn Box Plus termékcsomag formájában, amely felhasználói tapasztalatairól több gazdálkodót is megkérdeztünk.

Majoros Máté Pest vármegyében, Tápiószentmárton környékén gazdálkodik 2000 hektár területen, amelyből jelentős területen integrációt- és gépmunka szolgáltatást is végeznek a kisebb gazdaságok számára. A vállalkozás klasszikusnak tekinthető vetésforgóval rendelkezik, a kukorica mellett őszi búzát, durumbúzát, repcét, napraforgót is termesztenek. A cég számára a kukorica fő növénynek számít, évente átlagosan 800-900 hektárt vetnek.

Majoros Mátét a Corn Box Plus csomaggal kapcsolatos tapasztalatokról kérdeztük.

– A Corn Box Plus a nálunk előforduló magról kelő egy- és kétszikűekre nagyon jó megoldásnak bizonyult, de az évelő egy- és kétszikűeket is kordában lehet tartani vele. Ami még a termék mellett szól – a hatékonysággal együtt – az a nagyon jó ár-érték arány, amit tovább javít a csomag megemelt hatóanyagtartalma.

Szeretném még előnyként kiemelni, hogy a Corn Box Plus hatóanyagai között nem szerepel a szigorú kijuttatási szabályozás alá tartozó terbutilazin, ezért remek alternatívát jelent akkor is, amikor más gyomirtót már nem használhatunk. – fűzte hozzá Majoros Máté.

– A Corn Box Plus kijuttatása után én sosem csak azt nézem, hogy mennyire gyorsan hat a készítmény – annak ellenére, hogy a kétszikű gyomoknál már fél óra elteltével látni lehet a fonnyadást. Számomra a teljes hatás számít, ami a gyorsaság mellett olyan élettani funkciókat is kikapcsol, amelyek nem azonnal követhetők szabad szemmel, de például az egyszikű gyomokban is megbízható hatást eredményez.

Tavaly sajnos megtapasztaltuk, hogy milyen nehéz száraz körülmények között gazdálkodni. A Corn Box Plus bizonyította a tartamhatását extrém száraz időszakban is kiválóan dolgozott – igaz, hogy az aszályos körülmények között a gyomnyomás sem volt olyan súlyos.

Ha a legfontosabb előnyöket kellene röviden összefoglalnom ezzel a herbicid csomaggal kapcsolatban, akkor a versenytársakhoz képest kedvezőbb ár-érték arányt emelném ki, illetve a hatékonyságát a térségünkben előforduló gyomfajokra. A Kwizda területi képviselője is nagyon jól  felkészült szakmailag és mindenben lehet rá számítani.

Nagyon fontos számomra, hogy olyan tanácsokat és ajánlatokat kapok a Kwizdától  a felmerülő problémákra, amelyek gazda-barát megoldásokat jelentenek. – hangsúlyozta Majoros Máté.

Kukorica gyomirtás témakörében egy állattenyésztésre alapozott nagyvállalat véleményére is kíváncsiak voltunk, így esett a választás a Tedej Zrt.-re.

Debreceni Lászlót, a vállalat növénytermesztési ágazatvezetőjét a főbb növénykultúrákról, illetve a kukorica gyomirtása során tapasztalt kihívásokról kérdeztük.

– Állattenyésztési ágazatunk számára állítjuk elő a kukoricát, így elsődleges helyen áll a vetésforgóban a lucerna, árpa, búza és szója mellett. Idén 2000 ha-on termesztünk kukoricát, amiből 700 ha siló- és 1300 takarmánykukorica lesz.

Kukorica gyomirtásban elsődleges helyen áll a Corn Box Plus csomag, ugyanis a magról kelő egy- és kétszikűek ellen is bevált. A nálunk jellemzően problémát okozó kakaslábfű, muhar ellen is hatékony – valamint a kétszikűek közül a libatopnál és disznóparéjnál is bizonyított.

A megemelt hatóanyagtartalom a Talisman esetében szembetűnő, ugyanis a magasabb nikoszulfuron hatóanyag jobban viszi az egyszikűeket. Fontos szempont számunkra az is, hogy amelyik területeken már maximális megengedett dózissal használtuk a terbutilazin hatóanyagot, ott 3 évig már nem juttathatjuk ki. Szerencsére a Corn Box Plus csomagban ez nem szerepel, így biztonsággal használhatjuk többször is egymás után.

A dikamba hatóanyagú Mural hatása a kijuttatása után, melegebb időszakban már a tábla végéhez érve látszik és ez megnyugtató a gazda számára. Egyszikűek esetében természetesen kicsit kevésbé látványos, de a hatás a lényeg, amivel maximálisan meg vagyok elégedve – aszályos időszakban is – ezért más gazdálkodóknak is csak ajánlani tudom!

A termék bekeverése során sem volt még soha habzás, csomósodás, rossz tapasztalat – annak ellenére sem, hogy a bekeverési sorrendet nem szoktuk figyelni, csak arra ügyelünk, hogy az adjuvánst adjuk hozzá utoljára.

Ha egy mondatban kellene összefoglalnom a csomag előnyeit, akkor talán annyit mondanék, ami minden gazdálkodó számára magáért beszél:

A Corn Box Plus jól bevált hatóanyagokat tartalmaz, kiválóan dolgozik a szer és a 3 évente csak egyszer használható hatóanyagok mellett rendkívül jó alternatíva!