Biztonságos start a repcetermesztésben


Biztonságos start a repcetermesztésben

A jó agrotechnikán, a talaj vízkészletének megőrzésén és hasznosításán túl, a kirobbanó egyöntetű kelés és a növények gyors kezdeti fejlődésének biztosítása a cél a repcetermesztés első lépéseként. Viszont felmerül egy kérdés: a kelő repcenövények biztos, hogy a kezdetektől bizonyos kórokozók jelenléte nélkül fejlődhetnek? Válasz sajnos az, hogy nem.
Nemcsak elméletben, hanem gyakorlatilag is tudunk védekezni a repce talajból támadó kórokozói ellen, mégpedig a Xilon mikobiológiai gombaölő szerrel, amelynek fő erőssége a fehérpenészes rothadás megelőzése.
A Xilon egy olyan biológiai talajfungicid, ami a vetéstől kezdve védi a növényeket a Sclerotinia sclerotiorum micéliális fertőzésétől, pozitív hatása van a talajéletre és annak egészségére. Hatóanyaga a Trichoderma asperellum T34-es törzse, mikrogranulált formulációban.

Hogyan fertőz a Sclerotinia? Mért kell talajfungicid?
A talajban megtalálható fertőzési forrás a gomba kitartó képlete a szklerócium, amely 5-10 évig is megőrzi életképességét. Ezekből a micéliogén csírázás következtében fejlődő gombafonalak megfertőzik a gyökeret. A gomba eltömíti a növény szállító edénynyalábjait, és hervadását, pusztulását idézi elő, jelentős termésveszteséget okozva. A Xilon talajfungicid pont ezeket a szkleróciumokat pusztítja el, így a fertőzést megakadályozza. Később, növényállományban már gombaölő szeres kezelésekkel nem tudjuk a talajból induló fertőzést kivédeni.

A Xilon miért több, mint egy fungicid?
Fungicid hatása mellett kedvezően hat a gyökérfejlődésre, a növények korai fejlődési erélyére, fotoszintetikus aktivitására. Egészségesebb, életerősebb, az abiotikus stresszhatásokat jobban tűrő lesz az állomány.
A Xilon 4 különböző hatásmechanizmus révén hat a kórokozókra és a növényre egyaránt:
- A gyökér kolonizálásával védi a növényt a talajból fertőző kórokozóktól, így jobb lesz annak tápanyag-és vízhasznosítása is.A Trichoderma enzimeket termel, melyek a kórokozó gombák szaporodását gátolják.
- Parazitálja a kórokozók gombafonalait és kitartó képleteit.
- Indukált rezisztenciát vált ki a növényben, melynek hatására a lombleveleken történő fertőzésekkel szemben ellenállóbbakká teszi a növényt.

Indokolt a Xilon használata repcében!
A Terepszemle kísérleteinkben 2021-ben a Xilon, a kontroll parcella termését +340 kg/ha-al múlta felül (1. diagramm). 2022-ben az intenzív technológiákba illesztve (2. diagramm), a Sclerotinia micéliális fertőzése elleni hatékonysága kimagasló volt, illetve a termésnövelő hatása is. A Sclerotinia ivaros szaporodása esetén az aszkospórák általi fertőzés megelőzésére indokoltak a virágzáskori fungicides kezelések.

Hogyan illesszük a technológiába a Xilont?
Vetéssel egymenetben lehet kijuttatni mikrogranulátumszóró adapterrel felszerelt vetőgéppel repcében 10 kg/ha dózisban.
Rendelkezésre áll a Xilon+PS Mega gyári keveréke is a repcetermesztők számára, amely egyesíti a Xilon fungicid hatását és a magas foszfor tartalmú mikrogranulált starter műtrágya gyökeresítő hatását.
Az adapterrel rendelkezők számára a komplex fungicid-technológiánkat ajánljuk az idei kísérleti eredményeink alapján, a maximális termés elérése érdekében!

Jövőbe mutató érdekesség, a vizsgálatok első eredményei
A Verticillium longisporum, mint a talajból fertőző, a növényt észrevétlenül gyengítő, tüneteket már későn mutató, nagy termésveszteséget okozó gomba az őszi káposztarepcében. A fertőzési forrás a talajban lévő mikroszklerócium, mely fertőző képességét 8-10 évig is megtartja. A micéliális csírázást követően, már csírakorban fertőzheti a repcét a gyökerén keresztül.
Folynak a hatékonysági vizsgálatok, hogy a Xilon megoldás lehet- e ezen gombafaj ellen. Az eddigi eredmények biztatóak, és várható az engedélyokirat kiterjesztése a Verticilliumos betegség ellen.

Klein Róbert
Kwizda Agro szaktanácsadó
Bács Kiskun megye