• Főoldal
  • Hirek
  • A repce vetés pillanatában mit tehetünk, hogy 300 nap múlva is azt mondhassuk, hogy megérte!?

A repce vetés pillanatában mit tehetünk, hogy 300 nap múlva is azt mondhassuk, hogy megérte!?


A helyes agrotechnika, hibridválasztás, gyomirtás, fungicidek, rovarölőszerek alkalmazásával, ha minden jól is sikerül, a fehérpenészes szárrothadás ellen nagyon nehéz a védekezés.

A repcében a legnagyobb terméskiesést a gombabetegségek közül a fehérpenészes szárrothadás kórokozója a Sclerotinia sclerotiorum okozhatja, amely ellen az integrált növényvédelem során a termelők már megtesznek mindent, hogy csökkentsék a betegség okozta kártételt. A Sclerotinia kitartó képleteinek (szkleróciumok) csírázása következtében, elsődlegesen a micéliumok által a talajból gyökéren keresztül fertőződik meg a növény. Van, amikor ezekből a kitartó képletekől apotéciumok,

ivaros szaporító képletek hajtanak, melyekből az aszkosórák szóródása folytán a szárközépi rész is fertőződhet.

A virágzás végén, ha csapadékos és meleg az időjárás, és fertőző inokulum is van a talajban, akkor jelentős mértékű fertőzés alakulhat ki. Ha a 2023. évi májusi nagy mennyiségű csapadék mellett magasabb lett volna a hőmérséklet, akkor az ivaros szaporodás következtében fellépő aszkospórás fertőzés miatt, nagyobb termésveszteségre lehetett volna számolni. A betegség következményeként ezermagtömeg csökkenés lép fel, és a kényszerérésből adódó pergési veszteség, amely a terméseredményt negatívan befolyásolja.

A talajból fertőző gombabetegségek ellen biológiai megoldásként a Trichoderma asperellum hiperparazita gombát tartalmazó készítményeket alkalmazzuk! A Pannon Starter Perfect-ben lévő Trichoderma asperellum rendkívül gyorsan kolonizálja a repce gyökerét, a rizoszférában és a talajban hiperparazita gombaként egészséges körülményeket teremt a repce számára. A talajból fertőző kórokozók (Sclerotinia) fertőzőképességét, életképességét, elsődleges kártételét jelentősen csökkenti. Foszfor mobilizáló hatása révén, a talaj természetes foszfor tartalmát jobban hasznosítja a repce. A készítményben lévő foszfor, nitrogén és cink, a növény kezdeti fejlődését is pozitívan befolyásolja, növeli a zöldtömeget és a gyökértömeget, gyökérnyak átmérőjét, kiegyenlített homogén állományt tudunk elérni használatával. Az elmúlt 5 évben átlagban 403 kg/ha terméstöbblet ezen előnyös hatások együttes következménye.

Maga a készítmény, egy mikrogranulált starter tápanyag és Trichoderma gomba ötvözete 1 szemcsén belül, egyedi formulációja hosszan tartó tápanyagfelvételt biztosít a repce számára.

Összetevői, 9% N, 40% P, 1% Zn, Trichodera asperellum 1,0X107 CFU/g.

Vetéssel egymenetben a Pannon Starter Perfectet mikrogranulátum szóróval felszerelt vetőgéppel 20 kg/ha dózisban tudjuk kijuttatni, így munkamenetet spórolunk meg a bedolgozást igénylő többi biopreparátumunkhoz képest.

Az elmúlt 5 évben több ismétléses, repcében beállított kísérleteinkben és a termelőknél is visszaigazolódik az, hogy a Trichoderma gombát tartalmazó mikrobiológiai készítményünk a Pannon Starter Perfect  növeli a termésbiztonságot, a korai fejlődési erélyt, a fotoszintetikus aktivitást az egész tenyészidőszakban, és a termés mennyiségét.  A kórtani problémákat képes mérsékelni.

Azonban azok számára, akik nem tudnak mikrogranulátumot kijuttatni a vetéssel egymenetben, és Trichoderma készítményeket szeretnék a technológiájukba iktatni, azoknak a Trifendert ajánljuk 0,5-1,0 kg/ha dózisban vetés előtt kijuttatva, majd a talajba dolgozva. Nagyon költséghatékony megoldás, jelen ökonómiai környezetben ez is felértékelődött.

Speciális helyzetekre a Coniothyrium minitans hiperparazita gombát tartalmazó készítményt, az Öko-nit lehet használni vetés előtt kijuttatva permetezéssel, majd talajba dolgozva 0,5-1,0 kg/ha dózisban, kimondottan arra az esetre, ha a talajban lévő szkleróciumok mennyisége jelentős, és életképességét szeretnénk csökkenteni, megszüntetve a fertőzési forrásokat.

Klein Róbert