Egyéb szerek
Forester EW
bio
Erdészeti és csemetekertekben, gyümölcsösökben valamint szántóföldi kultúrákban nagy károkat okozó őz és szarvas távoltartására alkalmazható készítmény.

Használat előtt alaposan felrázandó. A hatástartam biztosításához a permetlének be kell száradnia.

Lomb- és tűlevelű erdészeti kultúrákban a fák, cserjék törzsének és ágainak, valamint kora tavaszi hajtásainak vadrágás elleni védelmére használható. Az őszi, téli vadrágás megelőzése céljából a készítményt hígítás nélkül, 20,0 l/ha-os mennyiségben kell kijuttatni háti permetezővel. A két kijuttatási időszakban 1-1 kezelés szükséges. A tavasszal alkalmazott dózist (10–20 l/ha) a kultúrától, a növény korától és fejlődési stádiumától függően kell megválasztani.

A tavaszi vadrágás megelőzésére almatermésűekben, csonthéjasokban, héjas és bogyós gyümölcsűekben kora tavasszal (rügypattanáskor) kell kipermetezni 20 l/ha dózisban hígítás nélkül vagy 1:2, 1:3 arányú vizes hígítással a jobb fedettség biztosítása érdekében. A második kijuttatást a készítmény hígított dózisával kell végezni a fák, cserjék 2,5 m-es magasságáig, a fás részekre. A készítményt a levelek megjelenése előtt kell kijutatni. Ültetvény permetezőgép alkalmazásakor oldalanként maximum 2–3 szórófej szükséges a védendő korona felület permetlével való fedéséhez. A többi szórófej levakolandó.

Szőlőben őz és szarvas okozta kártétel megelőzésére használható. 10–15 l/ha készítményt 45–50 l/ha vízzel kell kipermetezni a szőlő 3 leveles állapotától a virágzás kezdetéig, legfeljebb 2 alkalommal. A két kezelés között 28–42 nap teljen el.

Kukorica, napraforgó, őszi káposztarepce és szója zöld részeinek őz és szarvas okozta vadrágás elleni védelmére használható. Az őszi illetve tavaszi vadrágás megelőzése céljából a készítményt 15,0 l/ha mennyiségben kell kijuttatni szántóföldi permetező géppel, 200–300 l/ha vízmennyiséggel, a kultúrnövény 2 leveles állapota és a virágzás kezdete között. A készítményt önmagában kell kipermetezni 7–14 naponta, legfeljebb 4 alkalommal, lehetőleg az esti vagy a korareggeli időszakban. Esős időszakban kerülni kell a permetezést.

Kisméretű táblán a teljes felület kezelése szükséges, nagy táblán elegendő a tábla szélének egy permetezőkeret szélességű lekezelése.

Hatásmód

Az állati zsiradékon alapuló készítményt a természetben történt megfigyelések alapján fejlesztették, melynek használatával megvédhetőek a különböző erdészeti és gyümölcskultúrák a nagyvadak rágásától. A készítmény az állatok számára kellemetlen szagával váltja ki a riasztó hatást. A védendő terület kezelése után a hatástartam biztosítása érdekében a permetlének be kell száradnia, ezért száraz időben végezzük el a kezelést. Ködös, esős időben nem szabad a kezelést elvégezni, mivel a növényt védő, megszáradt permetréteg kialakulására ilyenkor nincs esély.

Összetevők

  • 64 g/l állati zsiradék

Formuláció

  • olajemulzió vizes fázisban (EW)

Forg. kategória

  • III.

Hatásmód

  • kontakt

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Erdészet (örökzöld és lombhullató) Őz, Szarvas 2 10 - 20 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Gyümölcsösök (almatermésűek, csonthéjasok és bogyósok) Őz, Szarvas 2 15 - 20 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Szőlő Őz, Szarvas 2 10 - 15 l/ha nk.* Rövid hajtás - Virágzás - az első pártasapkák elválnak a magháztól 14 - 60
Napraforgó Őz, Szarvas 4 15 l/ha nk.* 4 leveles állapot - Virágzás kezdete 14 - 63
Kukorica Őz, Szarvas 4 15 l/ha nk.* 4 leveles állapot - Virágzás kezdete 14 - 63
Szója Őz, Szarvas 4 15 l/ha nk.* Levélfejlődés - Virágzás kezdete 14 - 63
Repce Őz, Szarvas 4 15 l/ha nk.* 4 leveles állapot - Virágzás kezdete 14 - 63
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

Figyelem! A Forester® EW más növényvédő szerekkel nem keverhető, csak önmagában juttatható ki. A kezelés előtt egy héttel, és a kezelés után egy héten át más növényvédő szer alkalmazása sem javasolt, az esetleges hatáscsökkenés miatt. Meleg napokon csak a reggeli és az esti órákban juttatható ki. Fagypont alatti hőmérsékleten nem alkalmazható.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Igen

Tárolhatóság

2 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Nem jelölésköteles


Kapcsolódó technológiák

Erdészet (örökzöld és lombhullató)
Gyümölcsösök (almatermésűek, csonthéjasok és bogyósok)