Gyomirtó szerek
Express 50 SX

Az Express 50 SX kétszikű gyomirtó szer az Expresstoleráns napraforgó állománykezelésére. Egyedülálló és modern kétszikű-gyomirtó szer a napraforgótermés maximalizálása érdekében.

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy, osztott kezelés esetén két alkalommal használható! Kizárólag Express rezisztens napraforgóban alkalmazható, beleértve azokat az A.I.R. (Acetolaktát-szintetáz Inhibitor Rezisztens) napraforgó hibrideket, melyek a NÉBIH által végzett vizsgálatok alapján megfeleltek. Az A.I.R. hibridek olyan napraforgó hibridek, amelyek a napraforgó csíraplazmájában az Acetolaktát-szintetáz működését gátló gyomirtó szer ellenállóságáért felelős tulajdonságot tartalmazzák.

A készítményt posztemergensen, a kultúrnövény 2 leveles állapotától 6 leveles fejlettségéig kell kijuttatni. Csapadékos időjárási körülmények között, a mezei acat (Cirsium arvense), valamint a magról kelő kétszikű gyomnövények együttes előfordulása esetén osztottan, két egyenlő részletben kijuttatva, 8–14 nap különbséggel, a gyomkeléshez igazodva juttassuk ki. Az első kezeléseket a 2–4 leveles egyéves kétszikűek, illetve a tőlevélrózsás Cirsium arvense ellen kell időzíteni. Átlagos vagy szárazabb időjárási körülmények között, valamint csak egyéves kétszikűek gyomosítása esetén elegendő lehet egy posztemergens kezelés is az engedélyezett dózissal. Parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) fertőzés esetén osztott kezelés szükséges, két egyenlő részletben kell kijuttatni a készítményt. Szik-2 leveles fejlettségnél kell elvégezni az első kezelést, majd újrakelés esetén 7–14 nap múlva ugyancsak szik-2 leveles fejlettségnél a második kezelést. A permetléhez etoxilált izodecil alkohol hatóanyagú permetezőszer segédanyag hozzáadása szükséges.

A készítménnyel történő kezelés csak az ellenállóságot megfelelő mértékben hordozó és azt a szélsőségesebb időjárási körülmények között is egyenletesen biztosító hibridek esetében végezhető el.

Kerülni kell, hogy átfedés révén dupla dózis kerüljön kijuttatásra. Nem szabad a készítménnyel stressz állapotban lévő napraforgót (kártevő, betegség, belvíz, fagy, gyenge magágy vagy korábbi növényvédő szeres kezelés hatása) kezelni a kultúrnövény károsodásának veszélye miatt. Nedves növényállomány (esőtől, harmattól) kezelése tilos!

Hatásmód

A tribenuron-metil hatóanyag a HRAC „B” (HRAC 2), acetolaktát-szintetáz működést gátló herbicidcsoporton belül a szulfonil-karbamid hatóanyagcsoportba tartozik.

Összetevők

  • 500 g/kg tribenuron-metil

Formuláció

  • vízben oldódó granulátum (SG)

Forg. kategória

  • I.

Hatásmód

  • felszívódó

Kiszerelés

  • 225 gramm

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Napraforgó (kizárólag Express rezisztens, beleértve az A.I.R. napraforgó hibrideket is) Magról kelő kétszikű gyomomnövények, Mezei acat 1 45 g/ha nk* További információ: okirat/címke
Napraforgó (kizárólag Express rezisztens, beleértve az A.I.R. napraforgó hibrideket is) Magról kelő kétszikű gyomomnövények, Mezei acat 2 osztott kezelés formájában: 22,5+22,5 g/ha nk* További információ: okirat/címke
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyes

Gyom fajta Kezelési időzítés Hatékonyság
Bükköny-félék   (Vicia spp.)
Csattanó maszlag (Datura stramonium)
Disznóparéj-félék (Amaranthus spp.)
Fekete ebszőlő   (Solanum nigrum)
Keszegsaláta   (Lactuca serriola)
Libatop-félék (Chenopodium spp.)
Mezei aszat (Cirsium arvense)
Parlagfű (Ambrosia artemisiifolia)
Poloskafű (Bifora radians)
Selyemmályva (Abutilon theophrasti)
Szerbtövis-félék (Xanthium spp.)
Tarka kenderkefű (Galeopsis tetrahit)
Zsázsafajok (Lepidium spp.)
Hatékonyság mértéke:
kiváló
közepes
gyenge

Kapcsolódó technológiák