Egynyári perje

Egynyári perje

Az egynyári perje (Poa annua), pázsitfűfélék (Poaceae, perjefélék) családjának, az egyszikűek (Liliopsida) osztályának képviselője. Mindenhol elterjedt, gyakori gyomnövény.  Eredeti elterjedésének területét Eurázsia mérsékeltövi vidékeire határozták meg.
Alaktan
A növény magassága körülbelül 5-25 cm között változhat. Lágyszárú, sűrűn bokrosodó, szára bokorszerűen elágazik, felláló. A csíranövény első levele szálas, összehajolt, csaknem egyforma széles, csúcsánál kihegyesedő. Erezete jól látható. Nyelvecskéje közepes méretű, a levéllemez mind a két oldala matt, vagy enyhén fénylő. Fülecskéje nincs.  A kifejlett növény szára kissé lapított, alapi része nem vastagodott, a csomóknál legyökerezik. Nyelvecskéje hosszabb, hegyes. Bugája laza, kúp alakú, alul 1-2 elágazással. A toklászon nehezen látható 3-5 ér van, töve fehér, szegélye hártyás, alsó pelyváján egy ér fut. A kalászkák elállók, 3-7 virágúak, alakjuk hosszúkás tojásdad. A toklász a kalászlánál rövidebb, pelyvája szálkátlan. Termése toklászos szemtermés, amely 2-3mm hosszú, lándzsás. A csupasz szem tompa háromszög alakú, sárgásszürke színű. Beporzását a szél végzi.
Életmód, előfordulás
A T1-es életforma csoportba tartozó, kora őszi áttelelő, egyéves növény. Az egész országban elterjedt, közönséges gyom. Rövid nyugalmi időszak után csírázik (6-12 hét). Csírázási optimuma tág határok között mozog, 2-30 °C. A talajművelés és a fény serkenti csírázását. Csaknem egész évben virágzik. Májusban és júniusban hozza a letöbb magot.
Kártétel, védekezés
Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyomnövény ellen almában engedélyezett hatóanyag a pendimetalin. Magról kelő egyszikűek ellen alkalmazható továbbá az s-metolaklór, a fluazifop-P, a quizalofop-P-etil és a glifozát hatóanyagok. A glifozát totális gyomirtó, engedélyének meghosszabbításáról 2022. decemberében születik döntés. A pendimetalint kora tavasszal, még a gyomok megjelenése előtt, aprómorzsás talajfelszínre permetezve kell kijuttatni.

Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyomnövény ellen csonthéjasokban engedélyezett hatóanyag a pendimetalin, melyet kora tavasszal, még a gyomok megjelenése előtt, aprómorzsás talajfelszínre permetezve javasolt kijuttatni. Magról kelő egyszikűek ellen alkalmazható továbbá a fluazifop-P hatóanyag és a glifozát amelynek engedélyének meghosszabbításáról 2022 decemberében születik döntés. Addig megvásárolható és felhasználható engedélyokirat szerint.

Kapcsolódó képek