Alma - napégés

Alma - napégés

Az egyre növekvő hőmérséklet és a légköri aszály kihívás elé állítja a termelőket és elsősorban a növényeket. A túl magas hőmérséklet stresszes állapotot idéz elő a növényekben. Az anyagcserefolyamatok, a szerves-anyag beépülés, növekedés, fejlődés zavartalan működésének feltétele az, hogy a növény számára optimális környezeti feltételek legyenek jelen. Ezen folyamatok intenzitása függ többek között a hőmérséklettől és a fénytől is. A minimum és a maximum értékek túllépése (például hőmérséklet esetében) a növény sejtjeinek károsodásához vezet. Ha a sejtek károsodnak a sejtmembránok közötti szállító folyamatok, enzimatikus reakciók, az energiaátalakítás menete és számos alapvető biokémiai folyamat zavart szenved. A Nap káros sugarai (IR, UV-B) is növelik a sejtek hőmérsékletét. A túl magas sugárzás tehát hősokkot és napégést okozhat a növényeken. A fehérjék és cukrok beépülése lelassul, a növény stresszes állapotba kerül, energiáit saját maga hűtésére fordítja, a termésen szövetelhalások alakulnak ki. A megjelenő napégés vagy hősokk tünetei súlyos veszteséget okozhatnak mely kultúrától függően 5-30%-os kárt jelent. Az ültetvény jéghálóval való borítása részleges megoldást kínál a napégés és hősokk ellen. Az almafajták közül a Golden érzékenyebb a hő és fényhatásokra.
A tünetek almán barnás, bronzos foltok formájában jelennek meg, így a termés kevésbé eladható, megjelenése, tárolhatósága romlik. A károsodás kialakulását és mértékét befolyásolja a fajta, a fa fiziológiai állapota, és az állomány szerkezete. A fajták gyümölcseinek szöveti felépítései eltérnek, a terméshús állaga, a héj viaszossága, pigmentáltsága és a kutikula vastagsága vonatkozásában. A Granny Smith és a Golden fajták fényre érzékenyebbek, mert bőrszövetük vékonyabb. A kalcium hiány szintén növelheti a fényérzékenységet, hiszen ez a tápelem fontos szerepet játszik a sejtfalak stabilizálásában, és vastagságuk kialakításában. A fényre való érzékenységet a víz jelenléte is befolyásolja. Ha a fa nem jut elég nedvességhez a talajból a vízháztartás és párologtatás felborul, ami miatt a növény könnyebben felmelegszik, a gyümölcs szövetei sérülékenyebbé válnak.
A napégés káros hatásai elleni védekezésben hatékony segítséget nyújtanak a kálium szilikát tartalmú készítmények, melyek erősítik a bőrszövetet, növeli a sejtek rugalmasságát, és ellenálló képességét. Természetes védőréteggel látják el a gyümölcsöket a nap káros sugaraival szemben.

Kapcsolódó képek

s

Kapcsolódó technológiák