Kutatás fejlesztési projektjeink

Projekt címe: Környezetbarát hatóanyagú növényvédő szerek fejlesztése az ökoszisztémák és a biológiai sokféleség megóvása érdekében

A kedvezményezettek neve:
            Konzorciumvezető: Kwizda Agro Hungary Kft.
            konzorciumi tag: BIOVÉD 2005 Kft.

A szerződött támogatás összege: 764.233.800 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 54,71 %
A projekt tervezett kezdési dátuma: 2021. szeptember 1.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025. augusztus 31.
Projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00253

Az Európai Unió új rendelkezései és környezetvédelmi megállapodásai értelmében számos olyan kémiai növényvédőszer-hatóanyag kerül hamarosan kivonásra, amelyek ugyan széles körben elterjedtek, mégis humánegészségügyi és környezetvédelmi szempontból magas a kockázati besorolásuk. A projekt célja olyan természetes hatóanyagú, a gyakorlatban is hatékony növényvédő szerek fejlesztése, amelyek alternatívát jelenthetnek mind a konvencionális, mind az ökológiai gazdálkodást folytató termelők számára, miközben megfelelnek az új uniós irányelveknek is.

A tervezett termékek egyikének a hatóanyaga  tudományosan elismert rovarpatogén gombafaj lesz, amely nemcsak cserebogár pajorokat, hanem növényparazita-fonálféreg fajokat is meg fog célozni, több növénykultúrában, kis és nagy léptékű gazdaságokban egyaránt. A másik termék szintén természetes hatóanyag-tartalommal szántóföldi kultúrákban lesz alkalmazható. A megfelelő hatóanyag kikísérletezése után a projekt feladata olyan stabil formuláció elérése, és annak a fenntartható és gazdaságos szabványos gyártási eljárásának a kifejlesztése, amely biztosítja a hatóanyag és annak alkalmazásának a hatékonyságát, illeszkedik a magyar termőhelyi és az egyre szélsőségesebb környezeti viszonyokhoz. A termékjelöltek a legszigorúbb vizsgálatokon fognak átesni. A konzorciumi tagoknak már volt korábban is hasonló együttműködése, amelyben sikeresen fejlesztettek mikroorganizmus alapú terméket a biológiai növényvédelem számára.

 

Letölthető sajtólözlemény