Gombaölő szerek
Xilon
bio

Mikrobiológiai készítmény és gombaölő szer.

Gombaölő szer az olajosok (napraforgó, repce, szója) és a kukorica védelmére. Modern, környezetbarát megoldás, vetéssel egy menetben. Agro-ökológiai Programban (AÖP) is felhasználható.

Kiemelkedő védelem és termésnövelő hatás A hazánk teljes területét érintő tavalyi súlyos aszályos körülmények között a Xilon biológiai gombaölő szer ismét megmutatta termésnövelő hatását napraforgóban és repcében egyaránt. Repcében közel 20%-os terméstöbbletet értünk el a csak őszi regulátort kapott Xilonnal kezelt területen. A kontrollparcellák a többi parcellával azonos tápanyagellátásban részesültek, és teljes rovarvédelmet kaptak. Ez a terméstöbblet hektáronként plusz 200 ezer Ft bevételt jelentett. Napraforgóban a rettegett Macrophomina gomba elleni védekezés nehéz feladat. A vetésváltás sem jelent teljes megoldást, mivel a gomba mintegy 300 kultúr- és vadnövényfajt fertőz, köztük a kukoricát és a szóját is. A magyarországi meleg nyári, aszályos időjárás elősegíti a súlyos megbetegedés kialakulását. A kémiai védekezési lehetőségek nagyon korlátozottak, és önmagukban nem adnak megfelelő hatékonyságot. A Xilon képes csökkenteni a betegség előfordulását (Terepszemle, 2022). Terepszemle-bemutató területünkön a legjobb eredményt a vetés előtt talajba dolgozott Xilon + csillagbimbós állapotban kijuttatott hagyományos fungicid (triazol+SDHI) adta. Ez a kombináció 20%-kal jobb eredményt ért el, mint a 2 fungicides kezelés önmagában, a kezeletlen kontrollhoz képest pedig 61%-kal csökkentette a fertőzési gyakoriságot
A biopreparátum fungicid felhasználható kukoricában a fuzáriumos betegség, napraforgóban szklerotíniás és makrofominás betegség, továbbá szójában és őszi káposztarepcében a szklerotíniás betegség okozta kártétel mérséklésére. A készítmény kijuttatható granulátumszórással a vetéssel egy menetben, sorkezelés formájában, vagy talajpermetezést követő sekély bedolgozással a vetés előtt közvetlenül, vagy a vetéskor. A Xilon biotermesztésben is használható!

Hatásmód

A Xilon hatóanyaga Trichoderma asperellum T34-es törzse a gyökérrendszer kolonizálásával védi a növényt a talajból fertőző kórokozók (pl. szklerotínia) támadásával szemben. Antibiotikus hatású anyagok termelésével, a patogén gombafonalak parazitálásával, növényi növekedést serkentő anyagok termelésével, az egészséges rizoszféra kialakításáért felel. Indukált rezisztencia kiváltásával a kórokozók támadásával szemben ellenállóbb lesz a növény. Használatával a növények fotoszintetikus aktivitása is jobb lesz.

Összetevők

  • Trichoderma asperellum T34 gomba törzs
    1 X 107 CFU/g

Formuláció

  • Granulátum (GR)

Forg. kategória

  • II.

Hatásmód

  • Kompetíció, hiperparazitizmus, a növények védekező képességének fokozása (FRAC kód: BM02)

Kiszerelés

  • 10 kg-os zsák

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Napraforgó Szklerotínia 1 5-10 kg/ha nk.* Vetés 0
Repce Szklerotínia 1 10 kg/ha nk.* Vetés 0
Szója Szklerotínia 1 10 kg/ha nk.* Vetés 0
Kukorica Fuzárium 1 10 kg/ha nk.* Vetés 0
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Igen

Biotermesztésben használható

Igen

Tárolhatóság

4 C alatt 2 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

nem jelölésköteles

Kwizda terápia

Xilon előadás

Xilon a szklerotínia ellen

Eredmények

Xilon hatása a napraforgó termésére 2019-21

Xilon-kezelések hatása az őszi káposztarepce termésére, (Terepszemle kísérletek, 2022.)

Xilon-kezelés hatása a napraforgó hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) fertőzöttségére, Terepszemle kísérletek, 2022.

Xilon kezelés hatása a napraforgó termésére

Fungicides kezelések és kombinációik hatása a napraforgó termésére

Fungicides kezelések hatása a napraforgó termésére

Xilon hatása a napraforgó termésére

Xilon kezelés hatása a napraforgó termésére termohelyenként