Gombaölő szerek
Talentum 20 EW

Feketerothadás elleni levél - és fürtvédelem virágzástól érésig.

Az engedélyező hatóság a miklobutanil hatóanyagot tartalmazó Talentum 20 EW gombaölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét 2021. május 31-i hatállyal visszavonja. Az engedélyező hatóság a az értékesítési láncban meglévő készletek forgalmazására és a felhasználásra türelmi időt biztosít az alábbiak szerint: A nagy- és kiskereskedők meglévő raktárkészleteiket 2021. november 30-ig értékesíthetik. A szer felhasználása 2022. november 30-ig engedélyezett.

Szőlőben a lisztharmat elleni védekezéseket előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel javasolt elkezdeni. Az előző évi jelentősebb fertőzések után a permetezéseket virágzás kezdetén indokolt elkezdeni és a fertőzés alakulásától függően 10-14 naponként megismételni. Járványhelyzetben a nagyobb dózis kijuttatása javasolt illetve a készítményt célszerű meptildinokap hatóanyagú gombaölő szerrel szerrotációban, illetve kombinációban használni. Feketerothadás ellen a kezeléseket a virágsapkák lehullását követően maximum 3 alkalommal, 10-14 napos időközzel javasolt elvégezni. Almában, körtében mind a varasodás, mind a lisztharmat elleni kezeléseket előrejelzés alapján, megelőző jelleggel kell elkezdeni, és a további védekezéseket a fertőzés erőssége szerint 7–10 naponkénti gyakorisággal kell folytatni. A varasodás elleni felhasználásakor célszerű kombinálni kontakt hatóanyagú készítménnyel Manfil® 75 WG-vel. Egy tenyészidőszakban a szer felhasználása 3 alkalomnál többször nem ajánlott. Almafalisztharmat ellen önmagában is hatásos, azonban járványhelyzetben a lisztharmatra fogékony fajtáknál kén hatóanyagú pl. Cosavet® DF Edge készítménnyel célszerű kombinálni. A fertőzés erőségétől függően a kezelések 7–10 napos időközönként megismételhetők. Meggyben, cseresznyében a moníliás hajtás- és virágfertőzés ellen a védekezést fehérbimbós állapotban kell elkezdeni, erős fertőzési nyomás esetén teljes virágzáskor és virágzás végén javasolt megismételni. A moníliás termésrothadás megelőzésére csapadékos időjárás, jégverés esetén termésérés előtt egy újabb kijuttatással célszerű védekezni. A hatást kontakt készítmények pl. Manfil® 75 WG tankkombinációjával fokozhatjuk. A készítmény egy tenyészidőszak alatt legfeljebb 3 alkalommal használható. Szabadföldi paprikában, paradicsomban, padlizsánban, cukkíniben és uborkában a lisztharmat elleni állománykezeléseket a kezdeti tünetek megjelenését követően javasolt elkezdeni, majd 7–12 napos permetezési fordulóval megismételni. Zárt termesztés során a védekezések eredményessége növelhető a fertőzött növények eltávolításával, és a rendszeres szellőztetésekkel. Szamócában és ribiszkében lisztharmat ellen a megbízható védelem elérése érdekében a készítményt a virágbimbók megjelenésekor, a virágzás elején és fővirágzáskor javasolt kijuttatni. Szabadföldi szamócában és ribiszkében 0,45 l/ha, hajtatottban szamócában 0,3 l/ha dózisban. Dísznövényekben lisztharmat ellen a kezeléseket a kezdeti tünetek megjelenését követően célszerű elkezdeni, és a fertőzés erősségétől függően kell megismételni.

Hatásmód

A miklobutanil hatóanyag jelenlétében a gombák ergoszterol-bioszintézise blokkolva van, így a gombák sejtmembránja nem tud megfelelően kiépülni. Ennek következtében a károsító gombák továbbszaporodása megáll. A levél felületére kerülve azonnal felszívódik a bőrszöveten keresztül, majd a nedvkeringésbe kerülve egyenletesen eloszlik a növényben és belülről védi. A Talentum 20 EW azonos a Systhane 20 EW 04.2/6845-1/2016. NÉBIH forgalomba hozatali engedély számon engedélyezett gombaölő permetezőszerrel!

 

Összetevők

  • 200g/l miklobutanil

Formuláció

  • olajemulzió vizes fázisban (EW)

Forg. kategória

  • II.

Hatásmód

  • Felszívódó

Kiszerelés

  • 1 literes flakon

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Szőlő Szőlőlisztharmat, Feketerothadás 3 0,15-0,24 l/ha 14 nap Virágzás - az első pártasapkák elválnak a magháztól - Érés kezdete 60 - 81
Alma, körte Varasodás, Lisztharmat 3 0.45 l/ha 14 nap További információ az okiratban
Körte Varasodás, Lisztharmat 3 0.45 l/ha 14 nap További információ az okiratban
Cseresznye Monília 2 0.45 l/ha 21 nap További információ az okiratban
Meggy Monília 2 0.45 l/ha 21 nap További információ az okiratban
Paprika (hajtatott) Lisztharmat 3 0.375 l/ha 3 nap További információ az okiratban
Paradicsom (hajtatott) Lisztharmat 3 0.375 l/ha 3 nap További információ az okiratban
Tojásgyümölcs (hajtatott) Lisztharmat 3 0.375 l/ha 3 nap További információ az okiratban
Uborka (hajtatott) Lisztharmat 3 0.375 l/ha 3 nap További információ az okiratban
Cukkini (hajtatott) Lisztharmat 3 0.375 l/ha 3 nap További információ az okiratban
Szamóca (szabadföldi) Lisztharmat 2 0.45 l/ha 14 nap További információ az okiratban
Szamóca (hajtatott) Lisztharmat 3 0.3 l/ha 3 nap További információ az okiratban
Ribiszke Lisztharmat 3 0.45 l/ha 14 nap További információ az okiratban
Dísznövények, díszfák,díszcserjék (erdőtelepítések,közterületek kivételével) Lisztharmat, Rozsdák 3 0.375 l/ha nk.* További információ az okiratban
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

A legtöbb növényvédő szerrel keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát. Hatását jól kiegészíti lisztharmat ellen a tankkombinációban alkalmazott, kontakt elemi kén készítmény, a Cosavet DF Edge.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyes