Szakcikkek

Tartamhatás a szója gyomok ellen

A sikeres szójatermesztés alapkövetelménye a szükséges napsütéses órák számán és a növény számára kívánatos hőösszegen kívül a humuszban gazdag, mély fekvésű, jó víztartó képességű, kiváló kultúrállapotú, párásabb mikroklímájú talajok megléte.

Mivel a szója kezdeti fejlődése viszonylag gyenge erélyű és hosszan tartó folyamat, így a gyomelnyomó képessége is szerény. Fokozza a problémát, hogy a gazdálkodók jelentős száma széles sortávra (45 – 50 – 75 cm!) veti a szóját, ami így tág teret hagy a gyomok kelésének, fejlődésének, így a károkozásuknak is. A gyomok elleni védekezést az is nehezíti, hogy a többi kapásnövényhez képest később záródik az állomány, vagyis hosszabb ideig kell gyommentesen tartani az állományt, míg a gyomelnyomó képessége kialakul. További gondot jelent a kultúrnövényben engedélyezett herbicid hatóanyagok csekély száma. Kockázatos technológiai elem termesztésében a csak állomány gyomirtást preferáló gondolkodás.

A szója gyomirtási problémákra nyújt kiváló megoldást a Szója Flex (Command 48 EC + Stomp Aqua) technológiai termékpár. A két készítmény közös tulajdonsága, hogy hatóanyagaik a talajszemcsékhez jól kötődnek, nagyobb eső hatására sem mosódik ki, a talaj felső 2-3 cm-ben marad. A Szója Flex erőssége a magról kelő egyszikű gyomok elleni jó hatékonyság valamint a kitűnő szelektivitás a kultúrnövényre nézve.

A Command 48 EC ezen felül, számos kétszikű, nehezen irtható gyom ellen hatékony (selyemmályva, parlagfű, csattanó maszlag stb.). A klorofill és a karotinoid bioszintézisét gátolja, ezáltal a gyomok kifehéredve pusztulnak el. Hatástartamát egyszerű meghatározni: 120 mm összcsapadék, amely a hazai éghajlati körülmények mellett általában több havi csapadékot jelent. A Stomp Aqua a sejtosztódást gátolja, megakadályozza a gyomok kelését és az egyszikű gyomoknál a gyökérnövekedést, gyökérváltást. Fontos magról kelő kétszikű gyomok közül a hatásspektrumába beletartozik a libatopok, disznóparéjfélék, stb...

A szója vetését követően 2-3 napon belül kell kijuttatni a Szója Flex termékpárt aprómorzsás talajfelszínre 250-300 liter/ha lémennyiséggel. A kedvező hektárköltsége mellett, 15-20 mm bemosó csapadékot követően a szójatermesztés gyommentes indítását alapozza meg.