Szakcikkek

Szabadalom növényvédő szerek hatásfokozására filmképző adalék segítségével

Az adjuvánsok, azaz a kémiai növényvédelem során elterjedten alkalmazott, hatásnövelő, vagy hatásbiztonságot előidéző anyagok számos szerepet hivatottak betölteni a növényvédő szerekhez adagolva. ezek közül a legfontosabbak:

-        a vízbázisú (poláros) permetlé felületi feszültségének csökkentése, ami a permetcseppek jobb szétterülését biztosítja a viaszos, mirigyszőrökkel borított (apoláros) levélfelületen. Így kisebb permetlémennyiséggel is bevonható azonos felületegység, illetve olyan növényi részek is permetlével borítottá válnak, amiket másként nem tudnánk benedvesíteni.

-        a növényvédő szer kristályait bevonják, ezáltal védik a csapadék lemosó hatásától, illetve csökkentik a hatóanyag párolgásának mértékét

A BVN Növényvédő Kft. szabadalma az adjuvánsok által várt kedvező, fent említett tulajdonságokat egyesíti. Ezeken túl a legfontosabb előnye, amellyel kiemelkedik a többi adalékanyag közül, hogy oxidatív körülmények között (tehát minden esetben) térhálós szerkezetet képez a kipermetezést követően.

Az általunk alkalmazott adjuváns, a linolsavas napraforgóolaj polimerizációs képessége egyedivé teszi az adalékanyagok között. A speciális térhálós szerkezetnek köszönhetően a permetezést követő csapadék, harmat, öntözés nyomán nem lép újra oldatba. Ezek a csapadékformák tehát nem tudják lemosni a növény felületéről az adjuváns által képzett filmréteget, és az abban oldott hatóanyagot sem. A kontakt rovar- és gombaölő hatóanyagoknak, megítélésünk szerint éppen erre van szüksége a maximális hatékonyság eléréséhez.

A polimerizálódó adalékanyag további előnyöket nyújt, így:

-        azonos biológiai hatékonyság eléréséhez kevesebb aktív hatóanyag szükségeltetik, mint az adalékanyag használata nélkül, vagy más adalékanyagok alkalmazásával

-        ez egyúttal a környezet kisebb vegyszer-terhelését is jelenti

-        az adjuvánsunkkal készített termékeket kisebb hatóanyag tartalmuk miatt könnyebb ökológiai termeléshez engedélyeztetni

-        nem utolsó sorban, mindezek eredője a termékek igen versenyképes árához vezet.

Ez az a formulációs többlet, amely a BVN termékeit kiemeli más kontakt hatóanyag-tartalmú növényvédő szerek közül!

A növényvédő szerek filmképzésében meglévő szabadalom korábban felsorolt előnyei cégünk legfontosabb célkitűzéseit segít elérni, így a hatékonyságot, a környezet minimális terhelését, mindezt versenyképes áron.

 

Dr. Szabó Árpád

BVN Növényvédő Kft.