Pályázatok

 

Projektindító sajtóközlemény 

             

Mikrobiológiai készítmények fejlesztése a fenntartható mezőgazdasági termelésért, valamint az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséért

 

Elindult a Kwizda Agro Hungary Kft. és a BIOVÉD 2005 Kft. konzorciumában megvalósuló projekt, melynek keretében kifejlesztésre kerül egy, a hazai, ill. közép-európai viszonyokra adaptált, baktérium és gomba törzseket együttesen tartalmazó, magas sejtkoncentrációjú, nedvesíthető por és mikrogranulátum formulázású mikrobiológiai talajtrágya készítmény a talajok termékenységének fenntartására és fokozására. Kifejlesztésre kerül továbbá a Trichoderma asperellum T34 törzsét hatóanyagként tartalmazó organikus granulátum formulázású biológiai gombaölő szer, amely készítmény szántóföldi növényeket is felölelő széles felhasználási körrel fog rendelkezni, alkalmazható lesz a talajban vetéssel egy menetben történő kijuttatással, de ugyanakkor levélfelületre történő permetezéssel is, elősegíti az egészséges talajélet kialakulását, gátolja a káros gombák felszaporodását.

 

A GINOP-2.1.1-15-2016-00941 azonosítószámú, Mikrobiológiai készítmények fejlesztése a fenntartható mezőgazdasági termelésért, valamint az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséért elnevezésű kutatási-fejlesztési projekt célja olyan mezőgazdasági felhasználású mikrobiológiai készítmények fejlesztése, engedélyeztetése, valamint gyártásának- és piaci bevezetésének előkészítése, amelyek alkalmas eszközt adnak a mezőgazdasági termelők, többek között az ökológiai gazdálkodást folytató termelők kezébe a biztonságos és magas terméseredmény szintű, fenntartható növénytermesztéshez. A mikrobiológiai készítmények alkalmazása olyan viszonyokat teremt, mintha a kezelt földek a lehető legjobb hagyományos termesztéstechnológiában részesülnének, beleértve az ugaroltatást, az átgondolt vetésváltást és az érett szerves trágya rendszeres alkalmazását.

A projekt során a konzorcium két, potenciálisan széles felhasználási körrel rendelkező mikrobiológiai készítmény fejlesztését, engedélyeztetésének, gyártásának kidolgozását tervezi:

  1. Mikrobiológiai trágya kifejlesztése, ami szelektált baktérium és gomba törzseket magas koncentrációban tartalmazó, permetezhető por és mikrogranulátum formulázású talaj mikrobiológiai készítmény. A fejlesztési célként kitűzött magas hatékonyság és reális árfekvés mellett a kialakítandó készítmények további előnyei az egyszerű felhasználhatóság, szállíthatóság és tárolhatóság.
  2. Organikus granulátum formulázású biológiai gombaölő szer kifejlesztése. A tervezett granulátum formulázású készítmény kijuttatható lesz mikrogranulátum adagolóval a sorba vetéskor a vetőbarázdába, valamint vízben feloldva, ill. szuszpendálva permetezéssel is. Az organikus granulátumként formulázott Trichoderma készítmény biológiai gombaölő szerként engedélyeztethető. A készítmény jelentős szerepet tölthet be a fenntartható növénytermesztési technológiák kialakításában.

 

Az uniós támogatással, a Széchenyi 2020 gazdaságfejlesztési és innovációs programjának keretében megvalósuló projekt alapvető elemei az alábbiak:

-        A mikrobiológiai készítményeket alkotó baktérium és gomba törzsek kiválasztása

-        A mikrobiológiai készítmények tömegtenyésztésének és formulázásának kidolgozása

-        A kifejlesztésre kerülő készítmények speciális vizsgálatai

-        Speciális szállítási, tárolási és minőségellenőrzési módozatok kifejlesztése

-        A projekt eredményeinek vizsgálata eltérő környezeti viszonyok között, demonstrációs kísérletek végrehajtásával

A granulátum formulázású mikrobiológiai trágya elsődleges felhasználási célterülete a gabona és kukoricatermesztés. A Kwizda-Biovéd konzorcium új termékei és azok várható piaci sikere megalapozzák a biológiai készítmények további fejlesztését is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alapok társfinanszírozásával 210.902.387 Ft támogatásból, közel 50% önerő hozzáadásával valósul meg, 2016.04.04 és 2018.04.03. között.