Gombaölő szerek
Moximate® 725 WG

Kettős védelem a peronoszpóra ellen: mankoceb és cimoxanil gyári kombinációban.

 

Az engedélyező hatóság a mankoceb hatóanyagot tartalmazó Moximate 725 WG gombaölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét 2021. július 4-i hatállyal visszavonja.
Az engedélyező hatóság a az értékesítési láncban meglévő készletek forgalmazására és a felhasználásra türelmi időt biztosít az alábbiak szerint:
A nagy- és kiskereskedők meglévő raktárkészleteiket 2021. október 4-ig értékesíthetik.
A szer felhasználása 2022. január 4-ig engedélyezett.

Szőlőben (bor- és csemegeszőlőben egyaránt) a peronoszpóra elleni kezeléseket előrejelzésre alapozva, preventíven kell megkezdeni, általában a hajtások 20-25 cm-es állapotában. A permetezéseket a fertőzés erősségétől függően 7-12 naponta kell elvégezni. A fertőzésre fogékony időszakban (virágzás, bogyófejlődés) az erős fertőzési nyomás esetén 7 napos permetezési forduló ajánlott. Törekedni kell az egyenletespermetléfedésre, a fürtökön és a lombozaton is. A permetlé mennyiségét az ültetvény művelésmódjától, a lombozat nagyságától valamint az alkalmazott géptípustól függően kell megválasztani. A rezisztencia elkerülése érdekében a gombaölő szert más hatásmechanizmusú készítménnyel váltogatva kell felhasználni. A készítmény maximális felhasználható koncentrációja 0,42% ! Burgonyában a készítményt előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel kell kijuttatni. A permetezéseket a fertőzés erősségétől függően 7-12 naponta meg lehet ismételni. A Moximate® WG új, korszerű formulációja számos előnnyel jár a felhasználók számára. A mikrogranulált formula nem porzik, és a permetléhez adagolva robbanásszerűen diszpergálódik, így a permetlében gyorsan szétterjed. A hatékony védelem érdekében törekedni kell az előrejelzésre alapozott, megelőző jellegű védekezésre.

Hatásmód

A levél bőrszövetén keresztül lokálisan felszívódó cimoxanil a gombák lebontó biokémiai folyamatait gátolja. A kontakt mankoceb több támadási pontú hatóanyag: blokkolja a gombasejt enzimjeit és a spórák csírázását.

Összetevők

  • 680g/kg mankoceb
  • 45g/kg cimoxanil

Formuláció

  • nedvesíthető por (WP)

Forg. kategória

  • II.

Hatásmód

  • Kontakt és helyileg felszívódó

Kiszerelés

  • 5 kg-os zsák

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Szőlő Peronoszpóra 5 2,5 (max. 0,42 %) kg/ha 56 nap 5. levél - Fürtzáródás 15 - 78
Burgonya Burgonyavész 5 2.5 kg/ha 7 nap További információ az okiratban

Keverhetőség

A legtöbb növényvédő szerrel keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát. Ajánlott kombinációk lisztharmat elleni védelemhez: Moximate® 725 WG 2,5 kg/ha + Cosavet® DF Edge 3 kg/ha Moximate® 725 WG 2,5 kg/ha + Domark® 10 EC 0,25-0,3 l/ha Moximate® 725 WG 2,5 kg/ha + Talentum® 20 EW 0,15–0,24 l/ha

AKG programban is alkalmazható

Igen, korlátozásokkal

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyes