Gombaölő szerek
Manfil Plus 75 WG

A megbízható mankoceb hatóanyag korszerű WG formulációban.

Az engedélyező hatóság a mankoceb hatóanyagot tartalmazó Manfil Plus 75 WG gombaölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét 2021. július 4-i hatállyal visszavonja.
Az engedélyező hatóság a az értékesítési láncban meglévő készletek forgalmazására és a felhasználásra türelmi időt biztosít az alábbiak szerint:
A nagy- és kiskereskedők meglévő raktárkészleteiket 2021. október 4-ig értékesíthetik.
A szer felhasználása 2022. január 4-ig engedélyezett.

Szőlő (bor, csemege): a fertőzésveszélyes időszakban preventív jelleggel, legkésőbb az első peronoszpóratünetek megjelenésekor célszerű kijuttatni, és a fertőzési nyomástól függően célszerű megismételni. Járványveszélyes időszakban 7, közepes fertőzési helyzet mellett 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló javasolt. Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya): a kezelést az aszkospóra-szóródás időszakában, preventív módon célszerű elkezdeni, és a fertőzés erőssége alapján 10-14 napos gyakorisággal szükséges folytatni. Javasolt kombináció almában: Domark® 10 EC 0,4 l/ha + Manfil® Plus 75 WG 2,1 kg/ha Csonthéjasok (őszibarack, nektarin, kajszi, szilva, cseresznye és meggy): tafrinás levélfodrosodás ellen a védekezést rügyfakadáskor kell kezdeni, és ezt követően 14 naponta ismételni. Moníliás virág- és hajtásfertőzés ellen a virágzás kezdetén, fővirágzásban és a virágzás végén célszerű permetezni. A készítmény tavasszal, hűvös időjárás esetén a levéllyukacsosodás és rozsdabetegségek ellen is megfelelő védelmet nyújt. Moníliás gyümölcsrothadás ellen a gyümölcsnövekedés alatt áztatásszerű védekezéssel, 14 naponkénti ismétléssel, valamint jégverést és vihart követően 12 órán belüli permetezéssel használható, a várakozási idő szigorú betartásával. A további szükséges kezelésekre más hatóanyagcsoportba tartozó készítményeket kell használni. Javasolt kombináció Őszibarackban, kajsziban, szilvában, cseresznyében és meggyben: T-REX 0,75–1,0 l/ha + Manfil® Plus 75 WG 2,1 kg/ha Hagymafélék: a védekezést előrejelzés alapján, preventíven kell elkezdeni, és a kezelést a fertőzési viszonyoktól függően célszerű folytatni. A kijuttatás során a kultúrában nedvesítőszer használata javasolt. Burgonya: az első kezelést előrejelzés ismeretében, a sorzáródáskor kell elkezdeni, és a fertőzési nyomás ismeretében kell ismételni. Járványveszélyes időszakban 7, közepes fertőzési helyzet mellett 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló javasolt. Alternáriás betegség ellen az első védekezések a virágzást követően, az első kezdeti tünetek megjelenésekor javasolhatók. Paradicsom, padlizsán, paprika: előrejelzésre alapozva megelőző jelleggel, vagy legkésőbb a kezdeti fertőzési tünetek megjelenésekor szükséges védekezni. Járványveszélyes és öntözött körülmények mellett 7, közepes fertőzésnél 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló ajánlott. Majoranna, tárkony, dohány: az első tünetek megjelenésekor, illetve az időjárás alakulásától függően kell kijuttatni. Szükség esetén a a kezelést 7-10 nap múlva meg lehet ismételni.

Hatásmód

Hatását a gombasejt enzimjeinek tiolcsoportjait inaktiválva fejti ki. A toxikus hatást részben a kezelés után létrejövő izotiocianát vegyületeknek, részben az etilén-tiurám-diszulfidnak tulajdonítják. A molekulában lévő fémionok mikroelemhatása sem hagyható figyelmen kívül.

Összetevők

  • 750g/kg mankoceb

Formuláció

  • vízben diszpergálódó granulátum  (WG)

Forg. kategória

  • II.

Hatásmód

  • Kontakt

Kiszerelés

  • 10 kg-os zsák

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Szőlő Peronoszpóra, Orbánc 4 2.1 kg/ha 56 nap Levélfejlődés - Fürtzáródás 10 - 78
Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) Varasodás, Gombabetegségek (kivéve lisztharmat) 4 2.1 kg/ha 28 nap További információ az okiratban
Őszibarack, Nektarin, Kajszi Monília, Gnomónia, Cilindrospórium 4 2.1 kg/ha 30 nap További információ az okiratban
Szilva, Cseresznye, Meggy Monília, Blumeriella, Szilvarozdsa 4 2.1 kg/ha 30 nap További információ az okiratban
Vöröshagyma , Fokhagyma, mogyoróhagyma Peronoszpóra 4 2.1 kg/ha 28 nap További információ az okiratban
Burgonya Burgonyavész, Alternária 8 2.1 kg/ha 7 nap További információ az okiratban
Paprika Fenésedés 4 2.1 kg/ha 3 nap További információ az okiratban
Paradicsom, Tojásgyümölcs Paradicsomvész, Alternária, Szeptória 5 2.1 kg/ha 3 nap További információ az okiratban
Majoranna Alternária 4 2.1 kg/ha 7 nap További információ az okiratban
Tárkony Rozsdák 4 2.1 kg/ha 7 nap További információ az okiratban
Dohány Peronoszpóra 4 2.1 kg/ha 21 nap További információ az okiratban

Keverhetőség

A legtöbb növényvédő szerrel keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Igen, korlátozásokkal

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyes

Kapcsolódó problémák