Gombaölő szerek
Manfil 80 WP

Klasszikus mankoceb hatóanyagú gombaölő permetezőszer, széles hatásspektrummal.

Az engedélyező hatóság a mankoceb hatóanyagot tartalmazó Manfil 80 WP gombaölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét 2021. július 4-i hatállyal visszavonja.
Az engedélyező hatóság a az értékesítési láncban meglévő készletek forgalmazására és a felhasználásra türelmi időt biztosít az alábbiak szerint:
A nagy- és kiskereskedők meglévő raktárkészleteiket 2021. október 4-ig értékesíthetik.
A szer felhasználása 2022. január 4-ig engedélyezett.

Szőlőben a kezeléseket szőlőperonoszpóra és orbánc ellen, fertőzésveszélyes időszakban, megelőző módon kell elkezdeni, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű kijuttatni a készítményt. A fertőzési nyomástól függően a készítményt ajánlott felszívódó gombaölő szerrel kombinálva kijuttatni. Burgonyában: buronyavész és alternáriás levélfoltosság ellen az első permetezést előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kell végrehajtani. A védekezést a fertőzés mértékétől és az időjárás alakulásától függően 7–14 naponként, 1–2 alkalommal szükséges elvégezni. Almatermésű kultúrákban varasodás és egyéb gombás betegségek ellen (kivéve lisztharmat) a védekezést előrejelzésre alapozva, megelőző módon kell elkezdeni. Varasodás ellen a kezelést az aszkospóraszóródás időszakában javasolt elvégezni. Járványveszélyes időszakban a kezelést 7-10 nap múlva meg kell ismételni. Paradicsomban gombás betegségek ellen (kivéve lisztharmat) a védekezést legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kell elkezdeni és a fertőzés erősségétől függően virágzás után célszerű többször (7–14 naponként) ismételni.

Hatásmód

Hatása többirányú: a gombák enzimjeinek tiolcsoportjához kötődve gátolja azok működését. Komplexet képez a gomba számára létfontosságú fémionokkal, diszulfidhidat képez a különböző fehérjék között, vagy izotiocianáttá alakulva mérgezi a sejteket. Mindezek végső soron a sejtlégzés leállásához vezetnek. A sokoldalú hatás miatt rezisztencia kialakulása jelenleg nem ismert. Ezen tulajdonságai miatt kiválóan alkalmazható felszívódó gombaölő szerek kombinációs partnereként is!

Összetevők

  • 800g/kg mankoceb

Formuláció

  • vízben diszpergálható por (WP)

Forg. kategória

  • II.

Hatásmód

  • kontakt

Kiszerelés

  • 10 kg-os zsák

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Szőlő Peronoszpóra, Orbánc 4 2 kg/ha 56 nap Levélfejlődés - Fürtzáródás 10 - 78
Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) Varasodás, Gombabetegségek (kivéve lisztharmat) 4 2 kg/ha 28 nap További információ az okiratban
Burgonya Burgonyavész, Alternária 8 2 kg/ha 7 nap További információ az okiratban
Paradicsom Paradicsomvész, Alternária, Szeptória 5 2 kg/ha 3 nap További információ az okiratban

Keverhetőség

A legtöbb növényvédő szerrel keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Igen, korlátozásokkal

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyes