Kupfer Fusilan® WG
Kupfer Fusilan® WG

Kupfer Fusilan® WG
Kiemelt hatás

Peronoszpórára számos kultúrában

Kombinált hatású granulált gombaölő szer.

Gombák és baktériumok ellen hatékony, a rezisztencia veszélye nélkül használható, gazdaságos termék.

További hasznos információért, kattintson a képre!

Kategória és hatáskifejtés
II. kategória
Kombinált
Hatóanyag tartalom
83 % rézoxiklorid, 4,3 % cimoxanil
Kiszerelés
30 grammos, 100 grammos és 1 kg-os zacskó, 10 kg-os zsák

Felhasználás

Kultúra Károsító Dózis ÉVI
Szőlő Peronoszpóra 2,5-3 kg/ha 28 nap
Zöldborsó Peronoszpóra 2,2-2,5 kg/ha 14 nap
Zöldborsó Peronoszpóra 2-2,5 14 nap
Egyéb kultúra Károsító Dózis ÉVI
Burgonya Burgonyavész 2,2-2,7 kg/ha 7 nap
Burgonya Alternária 2,2-2,7 kg/ha 7 nap
Paradicsom Baktériumos és gombabetegségek 1,8–2,2 kg/ha 7 nap
Uborka kordonos Baktériumos és gombabetegségek 2,5-2,7 kg/ha 5 nap

Egyéb kultúrák megtekintése

Képgaléria

Alternáriás levélfoltosság paradicsomon (fotó: Vig Ágnes) Pronoszpóra tünetei borsólevélen (fotó: Németh Tibor) Kladospórium paradicsomlevélen (fotó: Varga László)
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Technológiai ajánlások

Szőlőben, uborkában a dózis 2,5–3,0 kg/ha. A magasabb dózist csak erős fertőzési körülmények között kell alkalmazni. A fajták rézérzékenységét a kezelések időpontjában figyelembe kell venni. A felhasznált permetlé mennyiségét – a javasolt határokon belül – ugyancsak az előbbiek szerint kell meghatározni.

Burgonyában, zöldborsóban a dózis 2,5– 2,7 kg/ha. A magasabb dózis alkalmazása csak erős fertőzés esetén javasolt.

Paradicsomban 1,8–2,2 kg/ha-os dózisban javasolt a védekezés. Erős fertőzés esetén a maximális dózist alkalmazzuk.

A mikrogranulátum (WG) forma a termelő szá­mára könnyebb kezelhetőséget eredményez. A permetlé előállításakor a vízbe öntve robbanásszerűen diszpergálódik, ezzel megkönnyítve az előkészítést, gyorsítva a permetezési munkát. A formulációnak köszönhetően a permetlé használhatósága, kijuttathatósága számottevően ja­vult a poralakú készítményekhez képest. Figyelemreméltó a termék nagy hatóanyagtartalma is.

Zöldborsó (viaszos levelű) növénynél tapadás­fokozó adalékanyag (pl. Designer®) hozzáadása szükséges. Nagy mennyiségű csapadék után a viaszréteg gyengülhet, ami a rézérzékenységet fokozza, ezért ilyenkor javasolt az alacsonyabb dózisokkal elvégezni a kezeléseket.

A kezeléseket az előrejelzésekre alapozva, a be­tegség tüneteinek megjelenése előtt kell meg­kezdeni. A permetlé mennyiségét a kultúra művelési módjától, a lombozat nagyságától, a kijut­tató gép típusától függően kell megválasztani.

Keverhetőség

A készítmény jól keverhető más gomba- és rovarölő szerekkel, valamint lombtrágyákkal is (Wuxal®, Volldünger®, Agriplant®), de a munka megkezdése előtt célszerű keverési próbát végezni.

A Kupfer Fusilan® WG-t célszerű lehet lisztharmat elleni szerekkel kombinálni, ahol erre szükség van: Kupfer Fusilan® WG 2,0–3,0 kg/ha + Cosavet® DF 3,0–5,0 kg/ha

Szőlőben szisztémikus blokkban: Kupfer Fusilan® WG 2,5–3,0 kg/ha + Talentum® 0,08–0,13 l/ha vagy Diadem® Q 1,0–1,25 l/ha

Hatásspektrum

A Kupfer Fusilan® WG elsősorban a peronoszpóra, a fitoftóra és az alternáriás betegségek ellen hatékony, de magas réztartalmának köszönhetően hatása a baktériumos betegségekre is kiterjed.

Hatásmechanizmus

A réz-oxiklorid kontakt, a cimoxanil lokál-szisztémikus védelmet nyújt a kórokozók ellen. A réz (Cu++) hatóanyagot a csírázó spóra veszi fel. Ez a folyamat rendkívül gyorsan a toxikus koncentrációig fokozódik. A cimoxanil a gombák lebon­tó, oxidatív biokémiai folyamatait gátolja. A ható­anyag egy órán belül felszívódik a növénybe, és mintegy 3–6 napon át belső védelmet ad, ezért a betegségek megelőzésére, megállítására és gyógyítására egyaránt alkalmas.

Figyelmeztetés Gyenge méreg
Méhveszélyesség Nem jelölésköteles
Vizi szervezetekre való veszélyesség Kifejezetten veszélyes
Tűzveszélyesség Tűzveszélyes, „C” tűzveszélyességi osztály
Munkaegészségügy Várakozási Idő 0 nap
Veszélyességi besorolás GHS piktogram 1
Raklap
Tárolhatóság Eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös, de fagymentes helyen, szabályos növényvédő szer raktárban 2 év.
Engedélyokirat szám 12799/1993, 15070/1994
Elsősegély nyújtás Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06-80-201-199
Kísérletek

Hasonló / helyettesítő termékek