Kísérletek

Szabadszavas szűrés
Terület
Kultúra
Év
Egyéb

120 találat

A Domark 10 EC almavarasodás elleni hatékonysága ugyanolyan vagy jobb, mint sztender triazoloké.

2018 Alma, Körte Kórokozó Lisztharmat, Varasodás (Venturia, Fusicladium)

A felsőnánai Terepszemle kísérleti telepünkön a 200, 300, 375 és 500 ezer/ha magdózissal elvetett 3-ismétléses repce parcellákon az őszi gyökérfejlődésben egyértelmű és jelentős előnyt mutatott a kisebb tőszámú vetés. Mindegyik parcellát azonos körülmények között 20 kg/ha Pannon Starter Mega mikrogranulátummal vetettük el. A gyökérnyakátmérő, a gyökértömeg és zöldtömeg paramétereket október 30-án, parcellánként 60 db minta mérésével állapítottuk meg. 


2018 Repce Tápanyag Starter tápanyag ellátás

2018 Repce Vetőmag Vetőmag terméshozam

Az 5-6 leveles állapotban elvégzett kezelés, 228kg/ha terméstöbbletett eredményezett az adott kísérletben.


2018 Kukorica Tápanyag Termésnövelés

A 100, 150 és 200 kg/ha vetőmagdózissal és korai vetésidővel (okt. 2.) vetett Genius őszi búzánál vizsgáltuk a mikrogranulált starterezés hatását a Pannon Starter Mega 30 kg/ha, Bactovital GR 10 kg/ha, illetve a PS Mega +Bactovital GR 30+10 kg/ha vetéssel egy menetben történő kijuttatását követően. A 150 kg/ha magdózis esetén a kísérletet normál vetésidőben (okt 16.) is elvégeztük. A gyökérképződés végén (nov.23.) elvégzett 60 növény/parcella minták gyökér- és növénytömeg mérése szerint a korábbi vetés, a csökkentett magdózis és mindegyik kezelésben a starterezés egyaránt jelentősen növeli a gyökértömeget és ezzel párhuzamosan a föld feletti rész zöld tömegét is. A korai vetésidő és a nagyobb magdózis esetén mértünk nagyobb starter hatást. A mért 5-48% gyökértömeg növekedés értékek zöme szignifikáns, egyedül a 100 kg magdózisú vetés +5% növekménye bizonytalan. A legjobb eredményt  (+48%) a korai vetésidő + 150 kg/ha magdózis + 30 kg Pannon Starter Mega + 10 kg Bactovital GR kombináció érte el. Önmagában alkalmazva a PS Mega +17, a Bactovital GR +31%ot ért el. A vetésidő 2-hetes csúszása kissé csökkentett az eredményt (+13%). A korai vetésidőben a nagyobb, 200 kg/ha magdózissal vetett parcellák esetén viszont nőtt a starterezés szerepe, mert 47%-kal magasabb gyökértömeget tapasztaltunk.

A legbiztatóbb eredményt a trichoderma+starter kombináció Pannon Starter Perfect 20 kg/ha dózisa adta. A Trichoderma jótékony hatással lehetett a kukorica szármaradványokkal kapcsolatos pentozán és akár kórtani hatások tompításában, mivel szántás nélküli talajelőkészítést alkalmaztunk.


2018 Őszi búza Tápanyag, Vetőmag, Egyéb P hiány

2017 Napraforgó Kórokozó Macrophomina
A különböző kezelések eltérő mértékben, de minden esetben jelentősen repce egyes jellemzőit.

2017 Repce Tápanyag, Vetőmag Termésminőség javítása, Termésnövelés
Az adott kísérletben alkalmazott Azospeed Amino kezelés jelentős, gazdaságilag is megtérülő termésnövekedést okozott.

2017 Kukorica Tápanyag N hiány

A kísérleti helyszíneinken 2017-ben nagyon gyenge Sclerotinia fertőzés alakult ki, viszont a nyár második felében jelentős macrophominás száradás gyorsította fel az érési folyamatot.  A Trifender Pro teljes felületkezelés bizonyult a legbiztonságosabb megoldásnak a talajlból induló betegségek mérséklésére, valamint az egyszeri vagy kétszeri Picasso fungicides permetezéssel tudunk a levélbetegségek és a később esetlegesen terjedő Sclerotinia ellen védekezni. Az adapterrel rendelkező termelőknek továbbra is a Pannon Starter Pro kezelést javasoljuk . Várhatóan erős Sclerotinia fertőzés esetén trifenderes talajkezeléssel egészíthetjük ki a védelmet.


2017 Napraforgó Kórokozó Fehérpenész (Sclerotinia)
Az adott kísérletben alkalmazott Wuxal Cink kezelés jelentős és megtérülő hozamnövekedést okozott.

2017 Kukorica Tápanyag
Az adott kísérletben alkalmazott mikrogranulált talajbaktérium igen jelentős terméstöbbletet okozott a napraforgónál.

2017 Napraforgó Tápanyag Starter tápanyag ellátás

2017 Paprika, Paradicsom, Alma, Szőlő Tápanyag

A búzaminták begyűjtésére 2017. június 28-án került sor, közvetlenül a betakarítást megelőzően.


2017 Őszi búza Tápanyag P hiány, Starter tápanyag ellátás, Termésnövelés

A minták begyűjtésére 2017. március 17.-én került sor. A terület bejárása során, meggyőződtem arról, hogy mindegyik parcellában megfelelő kondícióban voltak a növények, tehát valamilyen hiányosságra vagy talajtulajdonságra visszavezethető hibát nem véltem felfedezni. Ugyanakkor a starterblokkokban szemmel látható különbségeket lehetett már ekkor megfigyelni. Amit a varianciaanalízis eredménye meg is erősített. (Oláh Richárd jelentéséből)


2017 Őszi búza Tápanyag, Vetőmag P hiány

Mérhető előny a betakarításig!

Október elején és végén vetetünk el búzát két különböző adottságú termőhelyen, háromféle vetőmagnormával (100, 150 és 200 kg). A starterezés hatására voltunk kíváncsiak.


2017 Őszi búza Tápanyag P hiány, Starter tápanyag ellátás

 

 


2017 Kukorica Tápanyag Starter tápanyag ellátás, Zöldtömeg növelés
Összehasonlító kísérletünkben ismét bebizonyosodott, hogy érdemes nagyobb dózisban használni a Pannon Startert, illetve érdemes magasabb foszfor tartalmú starter műtrágyát választani. Szintén jól vizsgázott a BactoVital granulátum, ami még alacsony foszfortartalmú talajon is képes volt emelni a termés, ha nem is olyan mértékben mint a starter műtrágya. Valószínűleg a legjobb eredmény a starter és talajbaktérium kombinációja adta volna az adott kísérletben.

2017 Kukorica Tápanyag Starter tápanyag ellátás

Augusztus 29-én vetettük el a Shrek hibridet 375 ezres csíraszámmal. A kísérleti blokkban különböző összetételű startereket teszteltünk, és kipróbáltunk természetes összetevőt is hordozó készítményt is.


2017 Repce Tápanyag Starter tápanyag ellátás, , Termésnövelés
A foszfor mennyiség növekedésével arányban állt az adott kísérletben a napraforgó növény tömegének növekedése.

2017 Napraforgó Tápanyag Starter tápanyag ellátás

A Macrophomina fertőzés ellen a tavasszal kijuttatott biopreparátumok kisebb hatékonyságot mutatnak, míg a nyári fungicides kezelések – valószínűleg a levélzet megvédése által – közvetetten mérsékelték a betegséget. A vizsgált fungicidek között nem volt számottevő különbség. Minden olyan tényező (starterezés, kálium-ellátottság, lombtrágyázás), ami a növény szárazságtűrését javítja, segít a betegség visszaszorítását.


2017 Napraforgó Kórokozó, Tápanyag Macrophomina
Jól megválasztott lombtrágyázási technológiával jelentősen növelhető a becő szám.

2017 Repce Tápanyag Termésminőség javítása, Termésnövelés
A kísérletben vizsgált granulált talajbaktérium készítmény jelentősen növelte a napraforgó növény kezdeti növekedését, így a tömegét is.

2017 Napraforgó Tápanyag Starter tápanyag ellátás, Zöldtömeg növelés
A Kwizda által javasolt lombtrágya technológia az adott kísérletben 8 % termésnövekedést okozott.

2017 Repce Tápanyag Termésminőség javítása, Termésnövelés

A minták begyűjtésére 2017. március 17.-én került sor. A terület bejárása során, meggyőződtem arról, hogy mindegyik parcellában megfelelő kondícióban voltak a növények, tehát valamilyen hiányosságra vagy talajtulajdonságra visszavezethető hibát nem véltem felfedezni. Ugyanakkor a starterblokkokban szemmel látható különbségeket lehetett már ekkor megfigyelni. Amit a varianciaanalízis eredménye meg is erősített.


2017 Őszi búza Tápanyag, Vetőmag P hiány

Megéri-e védekezni a kukoricafuzárium ellen? A kísérleti helyszíneken jelentős szárfuzáriumfertőzést tapasztaltunk. A kezelések mindegyike jelentős terméstöbbletet eredményezett. A Trichoderma-val és a standard fungicideddel is növeltük a hozamokat, de a legjobb termésátlagot a Pannon Starter Perfecttel kezelt parcella adta. A strater és a Trichoderma biopreparátum kombinációja jobb eredmlnyt ad, mint a trichodermás teljes felületkezelés.


2017 Kukorica Kórokozó, Tápanyag Fuzárium (Fusarium), Starter tápanyag ellátás
+ 9,4% terméstöbblet!

2017 Zöldborsó Egyéb Szkleróciumok a talajban, Talajlakó gombák
A baktérium készítmények hatására a napraforgó növénytömege a kezdeti időszakban igen jelentősen változott.

2017 Napraforgó Tápanyag Starter tápanyag ellátás, Zöldtömeg növelés
A virágzás előtt és alatt, a kifejlett állományon történő 20 l/ha Azospeed Amino gyakorlatilag perzselés nélkül teszi lehetővé a növény táplálását magas N-adaggal és kész aminosavakkal. Valószínűleg a száraz évjáratnak is köszönhető a kiemelkedő, 10% fölötti mért terméstöbblet, ami kiváló megtérülést eredményez. Fungiciddel és inszekticidekkel kombinálva javasoljuk kijuttatni.

2017 Napraforgó Tápanyag N hiány

.


2017 Napraforgó Tápanyag Termésminőség javítása,
A kettő helyszín átlagában, az elvégzett Azospeed Amino kezelés megtérülő befektetés volt.

2017 Kukorica Tápanyag Termésminőség javítása, Termésnövelés
A kísérlet eredménye alapján függetlenül az adott tőszámtól a Pannon Starter kezelések minden esetben termésnövelő hatással jártak.

2017 Kukorica Tápanyag Starter tápanyag ellátás

A 2017-es betakarítási eredmények azt mutatják, hogy a Shrek magasan az országos átlag fölött teljesített.


2017 Repce Vetőmag
A kísérletben a kései vetésidő esetén az alkalmazott Pannon Starter már érdemben nem tudta a termést növelni.

2017 Őszi búza Tápanyag Starter tápanyag ellátás
A foszforhiányos területen lombon keresztül kiadott foszfor és cink tartalmú lombtrágya jelentős termésnövekedést okozott az adott kísérletben.

2017 Kukorica Tápanyag Termésminőség javítása, Termésnövelés
A napraforgó fejlődésére a sortrágyázással kombinált Pannon Starter kijuttatás volt legnagyobb hatással.

2017 Napraforgó Tápanyag Starter tápanyag ellátás
Felsőnánai helyszínünkön a starter blokk parcellái közül a legjobb eredményeket a 200 kg/ha dózisú sortrágyáknál és a legnagyobb – 30 kg/ha – dózisú mikrogranulált starternél mértük. Sikeresen debütált az új Bactovital mikrogranulátum is, 3 q/ha terméstöbblettel. Ha a megtérülést elemezzük, a 30 kg/ha Pannon Starter Mega parcella szerepelt a legjobban.

2017 Kukorica, Napraforgó Tápanyag Starter tápanyag ellátás

A gyomirtási kísérletben a kezeletlen parcellán a  fenyércirok, parlagfű, libatop domináltak. A rezisztens  fenyésrcirok ellen a felülkezelő készítmények hatástalanok voltak. A magról kelő egy- és kétszikű gyomfajok ellen a korai posztemerens gyomirtási kombinációk adtak jobb hatékonyságot, ami a termésben is megmutatkozott.


2017 Kukorica Gyom Fenyércirok (magról kelő) (Sorghum halepense), libatop-félék (Ch...

A legjobb műtrágya-kezelések idén 6-11% terméstöbbletet mutattak a kezeletlen parcellákhoz képest. A 200 kg/ha NPK komplex és a 30 kg/ha Pannon Starter Mega mindhárom ismétlésben meghaladta a kezeletlen parcellák termését és szignifikáns terméstöbbletet igazolt! A Pannon Starter Mega megtérülése biztos és jelentős mértékű, míg a 200 kg sortrágyázás megtérülése sokkal kisebb. A 3. legjobb – a Pannon Starter Perfect – a kisebb P-tartalma ellenére szintén jó megtérülésű, amit a hozzáadott Trichoderma hatásának tulajdonítunk.


2017 Kukorica Tápanyag Fuzárium (Fusarium), Starter tápanyag ellátás
Egyszeri, foszfort és cinket tartalmazó Wuxal P 45 kezelés jelentősen emelte a kukorica termését.

2016 Kukorica Tápanyag Termésminőség javítása, Termésnövelés
Kísérletünkben sikerült igazolni, a hibridbúzák igen erőteljesen reagálnak a foszforműtrágyázásra. Az elért termésnövekedésekkel bőven megtérült a starter műtrágyára fordított összeg.

2016 Őszi búza Tápanyag P hiány
A PS Double +10,7%-al növelte a repce hibridek termését!

2016 Repce Tápanyag, Vetőmag Fehérpenész (Sclerotinia)

A Debreceni Egyetem vizsgálta a Fezan Plus hatását a GK Élet búzafajtán sárgarozsdára, középparcellás kísérletben.


2016 Őszi búza Kórokozó Rozsdák

A Debreceni Egyetem vizsgálta a Fezan Plus hatását a GK Élet búzafajtán helminthospóriumra, középparcellás kísérletben.


2016 Őszi búza Kórokozó Helmintospórium (Helminthosporium)

A Debreceni Egyetem vizsgálta a Fezan Plus hatását a GK Élet búzafajtán lisztharmatra, középparcellás kísérletben.


2016 Őszi búza Kórokozó Lisztharmat
8 leveles állapotban történt kezelés, 1 l/ha dózissal. A kísérletben mért igen jelentős 500 kg/ha termésnövekedés a terület gyenge cink ellátottságával magyarázható.

2016 Kukorica Tápanyag Zn hiány
A Picasso gombaölő szeres kezelések közel 70 %-kal csökkentették a fertőzések számát.

2016 Napraforgó Kórokozó Fehérpenész (Sclerotinia)
Az Azospeed kezelések mindhárom helyen jelentős és szignifikáns hozamnövekedést eredményeztek. A hozam növekedés az igen hatékony nitrogénformáknak volt köszönhető. Az UAN oldattal elért kisebb termés jelentős részben a kezelés során fellépő perzselésnek volt tulajdonítható.

2016 Őszi búza Tápanyag N hiány
A Kwizda lombtrágya program repcében az adott kísérletben igen sikeresen vizsgázott és igen jelentős termésnövekedést okozott a kontrollhoz és a versenytárs technológiához képest is.

2016 Repce Tápanyag
Egyszeri 20 l/ha Azospeed Amino kezelés az adott kísérletben jelentős, gazdaságilag is megtérülő eredményt okozott.

2016 Napraforgó Tápanyag
Jól vizsgázott a Pannon Starter ebben a kísérletben is, ahol a versenytársakhoz képest közel 1200 kg termésnövekedést okozott, így gazdaságilag is megtérülő befektetés volt. A terület gyenge-közepes foszfor-ellátottsága miatt, az átlagosnál nagyobb foszfor reakciókat tudtunk kimérni. Az legnagyobb termést a 30 kg/ha Pannon Starter Mega kezelés adta.

2016 Kukorica Tápanyag P hiány, Starter tápanyag ellátás