Ismertetők

Rézhiány okozta problémák kalászosokban

Annak ellenére, hogy réz a növényi szervezetekben csak csekély mennyiségben fordul elő, alapvető jelentőségű a növények életfolyamataiban.

Rézhiányában a növények növekedése lelassul, a levelek szürkészölddé válnak. A kalászosok rézhiányának jellegzetes tünete a fehérkalászúság, ami jelentős termésvesztetséget okoz.  A hiánytünetek megjelenésekor már igen jelentős termésveszteséggel kell számolni (40-60%), de nem elhanyagolható az a termésveszteség sem, amikor látható hiánytünet ugyan nincsen, de bizonyos élettani folyamatok már zavart szenvednek. A szakirodalom ezt a jelenséget „rejtett éhségnek” nevezi; ilyenkor a növényben az adott tápelem koncentrációja már eltér az optimálistól, a növény már éhezik, de hiánytünet még nem látszik. Ilyenkor is „garantált” a termésveszteség, de a legtöbb esetben nem derül ki, hogy miért marad el a termés a várakozástól.Hogyan használjuk a Wuxal Réz Topot?

A Wuxal Réz Top használata elsősorban kalászosokban javasolt a rézhiány megelőzésére, a „rejtett éhség” kezelésre, illetve az esetleges hiánytünetek orvoslására.

Javasolt adagja 1 l/ha.  Célszerű a kora tavaszi gyomirtással egy menetben alkalmazni, mivel élettani szempontból a bokrosodás időszakában a leghatékonyabb a réz hasznosulása. Zászlóslevél megjelenése után már csak azonosított hiánytünetek megjelenésekor használjunk, és ekkor már csak önállóan juttassuk ki.

Általános szabály, hogy legalább 200 l/ha permetlémennyiséggel dolgozzunk. Figyeljünk arra is, hogy a lombtrágya koncentrációja ne haladja meg az 1,5%-ot, a permetlé teljes koncentrációja pedig a növényvédő szerekkel együtt se legyen több, mint 5,0%. Három-négy kombinációs partnernél többet ne alkalmazzunk.

A kijuttatás során a permetezés általános szabályait tartsuk be, vagyis:

Végezzük keverési próbát!
Kora reggel vagy késő délután permetezzünk!
Erős szélben és eső után ne permetezzünk!

TERMÉK

Wuxal® Réz TOP
Wuxal® Réz TOP
Kalászosok rézellátására alkalmas nagy hatékonyságú szuszpenziós lombtrágya.

KÍSÉRLET

SZAKCIKK

Hogyan fejti ki hatását a Wuxal Cink és a Wuxal Réz Top
Mai ismereteink szerint a tápanyagok a levélen keresztül kettőféleképpen juthatnak be a növénybe, diffúzió segítségével, valamint aktív tran...
2018. március 13.

Vissza az ismertetőkhöz