Ismertetők

Amikor akadályozott a tápelemfelvétel

Fejlődése kezdetén – a hajtások és a gyökérzet képzéséhez – minden növény sok foszfort és mikroelemet igényel. Mi történik, ha a talaj tápanyag-szolgáltató képessége korlátozott?

Nehezen felvehető tápelem

A gyökérképzés energiaigényes folyamat, melyben sok-sok foszfort (ATP molekulát) használ el a csíranövény. Ebből a magokban található tartalék fedezi a csírázási időszak igényét, de hamar elfogy. A növénynek ezután a talajból kell felvennie ezt a tápelemet. Nehezíti ezt, ha hideg a föld. Ugyanis 10 fok alatt a talajban jelenlévő foszfornak már a csak fele érhető el a növény számára. Ráadásul ez a makroelem gyakorlatilag nem mozog a talajban, így az alaptrágyázott földben is kicsi annak az esélye, hogy a fejlődő növény gyökere találkozni fog a kioldódó hatóanyaggal. A talaj egyes kémia jellemzői, mint például kémhatása, szénsavas mésztartalma, agyagásvány-összetétele (kötött talaj) is hozzájárul ahhoz, hogy a foszfor felvehetetlenné váljon a növények számára.  A súlyos tápelemhiányt a levelek jellegzetes, lilás elszíneződése jelzi – de a gyökérképzés már jóval a tünetek előtt kárt szenved. Következmény: gyengén télbe menő és/vagy tavasszal rosszul induló állomány. A gyenge fejlődési potenciál aztán a gyomosodásban mértékében és stresszhatásokra való érzékenységben is visszaköszön majd, és megmutatkozik a végső terméseredményben is.

Mikroelemet nem szórunk?

Réz, vas, mangán, molibdén, cink – ezekre a fémes mikroelemekre egészen kis mennyiségben van szüksége a növénynek, de nélkülük a teljes anyagcseréje felborul. Ugyanis enzimek alkotóelemeként vagy aktivátoraként fontos építő-bontó folyamatokat irányítanak. A bór kulcsszerepet játszik a sejtfal bioszintézisében, a szénhidrát-anyagcserében, a sejtosztódásban, így a gyökérképzésben is. A cink közvetve szintén a gyökér fejlődésére hat: az ezt irányító hormon, az auxin szintézisében vesz részt. A mikroelemhiányra utaló tünetek látványos elszíneződéseket és fejlődési rendellenességeket okoznak a növényen. Sajnos, mire ezek megjelennek, már biztosra vehető a súlyos termésveszteség. A kisebb tápelemhiány „csak” a növény általános kondícióját rontja le: esendőbbé válik a kártevőkkel, kórokozókkal és a klimatikus stressztényezőkkel szemben.Nincs több lappangó éhezés!

Ideje kihasználni a növények azon képességét, hogy a levélen keresztül is képesek tápanyagokat felvenni. Ezzel a növénytáplálás talajeredetű akadályai is mérsékelhetők.

A talaj hőmérséklete, pH-ja, agyag-ásványösszetétele vagy akár a tápelemek egymáshoz viszonyított aránya is lehet az oka annak, ha egy fontos anyag nem jut elegendő mennyiségben a növénybe. Az ok minden esetben a földben van. A növény azonban a levél epidermiszén át is képes táplálkozni. Ezt a képességét különösen az őszi vetésű kultúrákban érdemes kihasználni, hiszen a hideg talajból még a foszfor felvétele is nehézkes.

A Wuxal P 45 lombtrágya alkalmas a tápanyaghiányos állapotok megelőzésére és növénykondicionálásra. A nagy adag foszforon és cinken kívül bórt, rezet, cinket, vasat, mangánt és molibdént is tartalmaz, illetve nitrogént a hasznosulás elősegítésére. Szántóföldi és kertészeti növények foszforigényes időszakaiban fontos kiegészítő tápelemforrás.

TERMÉK

Wuxal P 45
Wuxal P 45
Nagy foszfor- és mikroelem-tartalmú lombtrágya foszforhiányos állapot megelőzésére, kondicionálásra, a terméskötődés és a minőség javítására.

VIDEO


Vissza az ismertetőkhöz