Ismertetők

Cink hiány nem csak kukoricában okoz gondot

Annak ellenére, hogy a cink a növényi szervezetben csak csekély mennyiségben fordul elő, alapvető jelentőségű a növények életfolyamataiban. Az utóbbi évek eredményei megerősítették, hogy a hazai talajok többsége cinkből nem megfelelően ellátott.

A cink hiány jellegzetes tünete a levelek érközi klorózisa, szélsőséges esetben a levéllemez teljes kifehéredése tapasztalható. Mivel a cink az egyik legfontosabb növekedési hormon az auxin szintéziséhez is rendkívül fontos, hiányában torzulás, rozettásodás, törpe szártagúság is kialakul.

A hiánytünetek megjelenésekor már igen jelentős termésveszteséggel kell számolni, de nem elhanyagolható az a termésveszteség, ami ugyan látható tünetet nem okoz, de bizonyos élettani folyamatok már zavart szenvednek. A szakirodalom ezt a jelenséget „rejtett éhségnek nevezi, ahol a növényben az adott tápelem koncentrációja már eltér az optimálistól, a növény már éhezik, de hiánytünet még nem látszik. Ilyenkor is „garantált” a termésveszteség, de a legtöbb esetben nem derül ki, hogy miért maradt el a termés a várakozástól.Hogyan használjuk a Wuxal Cinket?

A Wuxal Cink igen sokoldalúan számos kultúrában felhasználható.

Kalászosokban bokrosodástól a zászlós levél megjelenéséig alkalmazzuk 1-2 l/ha adagban. Igen hatékony, ha a Wuxal Réz Top-ot és a Wuxal Cink-et együtt adjuk ki kalászosokban, ebben az esetben a Réz Top dózisa egyaránt 1 l/ha legyen.

Általános szabály, hogy legalább 200 l/ha permetlé mennyiséggel dolgozzunk, figyeljünk arra is, hogy a lombtrágya koncentrációja a 1,5 % ne haladja meg, a permetlé teljes koncentrációja a növényvédő szerekkel együtt, pedig ne legyen több, mint 5,0 %. 3-4 kombinációs partnernél többet ne alkalmazzunk.

A kijuttatás során a permetezés általános szabályait tartsuk be, vagyis:

TERMÉK

Wuxal® Cink
Wuxal® Cink
Nagy töménységű levéltrágya a cinkhiányos tünetek megelőzésére és kezelésére.

SZAKCIKK

Hogyan fejti ki hatását a Wuxal Cink és a Wuxal Réz Top
Mai ismereteink szerint a tápanyagok a levélen keresztül kettőféleképpen juthatnak be a növénybe, diffúzió segítségével, valamint aktív tran...
2018. március 13.

Vissza az ismertetőkhöz