Ismertetők

Időjárás okozta stresszhelyzetek: vajon mekkora termésveszteséget okoznak?

A szélsőséges időjárás igencsak megnehezíti a gazdálkodók dolgát. Sajnos a jövőben egyre gyakrabban kell extrém időjárási helyzetekkel számolni.

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a különböző időjárási rekordok, nem győzzük olvasni a különböző statisztikákat. Például 1901 óta az idei április volt a legmelegebb, a havi középhőmérséklet 4,6 fokkal haladta meg az átlagot, illetve több mint 15 másik hőmérsékleti rekord megdőlt áprilisban.  Ezekre az átlagtól igen nagymértékben eltérő helyzetekre a növények nincsenek felkészülve, különösen a kultúrnövények nem, hiszen a nagy termések érdekében a nemesítés során óhatatlanul csökkennek az adaptációs tulajdonságok.Hogyan csökkenthetők a stresszhelyzetek hatásai?

A lombtrágyázás ma már bevált technológiai elem napraforgóban is, de a legtöbb esetben csak bórt adunk ki. Lehetne ezt jobban is csinálni!

A lombtrágyázás helye a napraforgó-technológiában megkérdőjelezhetetlen, hiszen jól irányzott kezelésekkel jelentős terméstöbbletet lehet elérni. Számos kísérleti eredmény bizonyítja, hogy szántóföldi növényeink közül a napraforgó reagál a legjobban a lombkezelésekre.

A kezelések nagy részében a virágzás előtti bórkijuttatásra szorít­koznak, pedig a napraforgóban is sikerrel vethetjük be az algatartalmú biostimulátorokat. Ezek hatása összetett. Magas bioaktív hatóanyag-tartalmuk következtében tompítják a növényeket érő stressz káros hatásait, illetve kötödés után stimulálják a sejtosztódást és a megnyúlást, így jelentősen növelik a termést. A Kwizda kínálatában szereplő Wuxal Ascofol a maga több, mint 51%-os algatartalmával jelenleg a piacon kapható legtöményebb algatartalmú biostimulátor! Természetes növényihormon-tartalma révén növeli a növények stressztűrő képességét, főként a növekedés korai fázisában, valamint serkenti a sejtosztódást és a megnyúlást, ami a termés minőségét és nagyságát is pozitívan befolyásolja. Magas mikroelem-tartalma révén elősegíti a terméskötődést és erősíti a növények természetes ellenálló képességét.

8–10 leveles állapottól a fővirágzásig alkalmazzuk az intenzív növekedés elősegítésére, a tányérátmérő növelésére és a stresszhatások mérséklésére, 2–3 l/ha adagban.

TERMÉK

Wuxal® Ascofol
Wuxal® Ascofol
A piacon kapható legtöményebb alga tartalmú biostimulátor

Wuxal® Ascofol
Wuxal® Ascofol
A piacon kapható legtöményebb alga tartalmú biostimulátor

KÍSÉRLET


Vissza az ismertetőkhöz