Ismertetők

A repce viaszos levele miatt a felszívódó gombaölőszerek hatékonysága csökkent mértékű

A repce viaszos levelén a permetlé terülése és felszívódása messze van az ideálistól, a fungicidek hatékonysága ezért csökkent mértékű.

A repce és általában a káposzta-félék levelét vastag viaszréteg borítja. A durvább permetlé cseppek könnyen legördülnek róla (kép: viaszos repce levél), felületi feszültség csökkentő adalék nélkül nem terül el a permetlé a levélen. A viaszos, lipofil jelleg a hatóanyag felszívódását is mérsékli, amit az „olajos” adjuvánsokkal védhetünk ki. A repcében engedélyezett fungicidek eltérő formulációjúak. A tebukonazol hatóanyagú, olcsóbb termékek nem vagy kisebb mértékű adjuvánsokat tartalmaznak, ezért főleg ezen termékek hatékonyságát lehet növelni a terítést és a felszívódást egyaránt javító, kombinált készítményekkel. Száraz, meleg periódusokban a természetes viaszréteg még vastagabb, mert a növény ezzel, illetve a sztómák záródásával is védekezik a kedvezőtlen körülmények ellen. Ilyen esetben bármely felszívódó fungicidnek elkel a segítség, a plusz adjuváns!Velocity - a felszívódó készítményekhez tervezett, komplex adjuváns

A Velocity elősegíti a felszívódó készítmények bejutását a növény belsejébe, növeli a fungicidek hatékonyságát.

A modern, több komponensű adjuvánsok több probléma együttes megoldását is lehetővé teszik. A velocity kimondottan a felszívódó hatóanyagokhoz tervezett adjuváns, ami a permetlé levélen való szétterülését és a bőrszöveten történő hatékonyabb felszívódását egyaránt segíti (kép: permetlé viselkedése a bőrszöveten és a Velocity adjuváns hatásának modellezése).

A készítmény 80 %-ban metilénezett növényi olajat és 12%-ban trixiloxánt tartalmaz. A trixiloxán az új generációs „felületaktiválók” képviselője, speciális molekulaszerkezete miatt már kis koncentrációban is képes jelentős mértékben csökkenteni a permetlé felületi feszültségét, így javítja a terülést és megtapadást. Az adjuváns- kombinációban nagyobb hangsúly került a metilénezett növényi olajra, hiszen ez segíti elő, hogy nagy százalékban jusson be a felszívódó hatóanyagot a viaszos epidermiszen keresztül, vagyis ez a hatásfokozó komponens.

Miért éri meg a repcetermesztésben a Velocity adjuváns alkalmazása?

A Velocity hatékonyság növelő és közvetett módon termésnövelő hatását a gyártó információi mellett a hazai repce kísérleteinkben is igazolni tudtuk:

Az őszi – 4-6 leveles állapotban végre hajtott - fóma elleni és regulálás célú összehasonlító kísérletünkben az őszi és tavaszi időszakban is mérhető volt a gyökérnyak-átmérő paraméter ellenőrzésekor (kép: gyökérnyakátmérő és gyökértömeg különbségek veocity adjuváns hatására). A különbségek jól érzékelhetők a 2018 őszén kiszedett és megmosott gyökérmintákon is (kép: kiásott és megmosott repce gyökerek különbsége Velocity adjuvéns hatására). Bármely felszívódó gombaölőszer jó kiegészítője lehet!

 A 2017-es évben a kisparcellák betakarításra is kerültek. A 4-ismétléses regulátor parcellák közül a T-Rex (250 g/ha tebukonazol) + Velocity 0,5 l/ha kombináció adta a legmagasabb termésátlagot, 14%-os szignifikáns terméstöbblettel. Természetesen a terméstöbblet a retardálás és a fóma elleni hatékony védekezésből adódik.

A tavaszi felhasználása szintén fontos mind a regulálás, mind a betegségek elleni hatékonyság növelés céljából, ezért a Velocity adjuvánst a Buzz Ultra (75% tebukonazol) mikrogranulált formulációjú fungiciddel termékpárban javasoljuk.

TERMÉK

Velocity
Velocity
A nagyobb teljesítményért!

Vissza az ismertetőkhöz