Ismertetők

A felszívódó kalászos gombaölőszerek hasznosulása csökkenhet a permetezés során

A permetlékészítéstől a felszívódó hatóanyagok (fungicid, regulátor) növényben való felszívódásáig több ponton is csökkenhet a permetezés hatékonysága.

A hatás csökkenésének okai olyan fizikai, kémiai esetleg időjárási tényezők, amit a gyártók a növényvédőszer-formulációkkal már nem tudnak kivédeni. Ezekben az esetekben ajánlott olyan segédanyagok (adjuvánsok) használata, amelyek ki tudják küszöbölni a permetezés során felmerülő problémákat, így a készítmény nem veszít a hatásából.

A permetezés hatékonyságát csökkentő tényezők:Velocity - a felszívódó készítményekhez tervezett adjuváns

A Velocity elősegíti a felszívódó készítméynek bejutását a növény belsejébe.

Szerencsére a modern, több komponensű adjuvánsokban a különböző adalékanyagok több probléma együttes megoldását is lehetővé teszik. Korábban egykomponensű segédanyagokat ajánlottak kontakt és felszívódó hatóanyagokhoz, ami csak egy problémát – a növényen való megmaradást, vagy levélen való terülést – tudta megoldani. Több komponens kombinálásával már rendelkezésünkre áll kimondottan a felszívódó hatóanyagokhoz tervezett adjuváns is, ahol a cél a levélen való terülés és a felszívódás segítése.

A Velocity készítmény 80 %-ban metilénezett növényi olajat és 12%-ban trixiloxánt tartalmaz. A két jól megválasztott komponens kombinációjával a készítményt kifejezetten a felszívódó gombaölő szerek hatásfokozására tervezték, amely egyszerre ad megoldást a megfelelő terülés és a növénybe való bejutás problémájára. A trixiloxán az új generációs hatásfokozók képviselője, speciális molekulaszerkezete miatt már kis koncentrációban is képes jelentős mértékben csökkenteni a permetlé felületi feszültségét, így biztosítja a fungicidek hatáskifejtésénél elengedhetetlen borítást a levélen.

 

    Gombaölő szer önmagában     Gombaölő szer + Velocity
  • a nagy felületi feszültség következtében egyenetlen a permetlé-borítottság
  • a levél viaszos kutikularétege miatt nehezített a növényvédő szer felvétele
  • csökkenti a felületi feszültséget, egyenletes permetléeloszlást biztosít
  • fokozza a hatóanyag-felvételt a viaszos levélfelületen, valamint a sztómák pórusain keresztül

Ám a tökéletes fungicid hatáskifejtéshez nem csak a megfelelő terülés biztosítására van szükség. Éppen ezért a kombinációban nagyobb hangsúly került a metilénezett növényi olajra, hiszen e miatt az összetevő miatt válik a Velocity szisztémikus fungicid specialistává. Ennek az összetevőnek az a szerepe, hogy nagy százalékban jutassa be a felszívódó hatóanyagot a növény belsejébe. Ez kulcsfontosságú az ilyen típusú szerek hatékony működésénél.

TERMÉK

Velocity
Velocity
A nagyobb teljesítményért!

KÍSÉRLET


Vissza az ismertetőkhöz